Провоенният руски националист Игор Гиркин, който е в ареста в

...
Провоенният руски националист Игор Гиркин, който е в ареста в
Коментари Харесай

Арестуван руски националист се кандидатира за президент на страната

Провоенният съветски националист Игор Гиркин, който е в ареста в очакване на правосъден развой за подстрекателство към екстремизъм, е декларирал, че желае да се кандидатира за президент на изборите през март 2024 година, оповестяват негови поддръжници, като се базират на писмо от пандиза.

Гиркин, написа Reuters, който е прочут и с псевдонима Игор Стрелков, нееднократно е предупреждавал, че Русия е изправена пред гражданска война и даже революция, в случай че военното управление на президента Владимир Путин не води по-ефективна война в Украйна.

Бивш офицер от Федералната работа за сигурност (ФСБ), оказал помощ на Русия да анексира Крим през 2014 година, а по-късно да провежда проруски милиции в Източна Украйна, още при ареста си Гиркин декларира, че ще влезе в политиката.

" В Русия назрява систематична рецесия - или страната към този момент е в хватката на рецесията - до момента в който температурата на обществото се покачва ", декларира Гиркин пред осведомителната организация през май. " Намираме се на прага на доста съществени вътрешнополитически промени с пагубен темперамент ".

Новината идва, откакто Олег Нелзин, съпредседател на съветското придвижване в поддръжка на Стрелков, прочита писмо от него, в което той моли поддръжниците си да стартират работа по издигането на кандидатурата му за присъединяване в изборите през март.

Привържениците му удостоверяват пред Reuters, че водачът им е изискал да бъде препоръчан за претендент. Тъй като към момента не е наказан, той теоретично може да взе участие в изборите, още повече, че отхвърля обвиняванията против себе си.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи в изявление, оповестено в петък, че се надява Путин да се кандидатира на изборите през март за още един президентски мандат, което ще го задържи на власт най-малко до 2030 година

Руски националисти

След несполучливия протест на " Вагнер " и Евгени Пригожин през юни Москва предприе строги ограничения против критиците от националистическия набор, които приканват за доста по-твърд метод във войната с Украйна, в това число военно състояние и готовност в цялата страна.

Пригожин почина през август в самолетна злополука, чиито аргументи към момента не са ясни. Гиркин, който е служил и в Чечня и Молдова, е задържан през юли. Той е монархист, написал дисертация за " белите руснаци ", които са се сражавали против " алените " болшевики след революцията от 1917 година, и е един от най-изявените националисти, които подлагат на критика метода, по който Русия води войната, която съгласно него е част от екзистенциалната борба с арогантния Запад. Той назовава разпадането на Съветския съюз през 1991 година " позитивно ", само че твърди, че постсъветският съветски хайлайф е подкупен и работи за Запада, с цел да отслаби страната.

През май Гиркин афишира, че макар личните си рецензии към минусите на Путин, " сега той е единствената законна фигура в Руската федерация ".

През август обаче националистът към този момент счита, че би бил по-добър президент от Путин, описвайки шефа на Кремъл като " прекомерно общителен " и " прекомерно лековерен " към съветските ръководители на службите за сигурност и военните.

Миналата година Гиркин е наказан задочно от нидерландски съд за ликвидиране за ролята му в свалянето на полет MH17 над Украйна през 2014 година, при което починаха 298 пасажери и членове на екипажа. Той отхвърля да е забъркан.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР