Проводниците на тезата за “неутралитет във войната в Украйна като

...
Проводниците на тезата за “неутралитет във войната в Украйна като
Коментари Харесай

Какъв е българският национален интерес?

Проводниците на тезата за “неутралитет ” във войната в Украйна като “български народен интерес ” е група от български партии, които имплицитно - без категорично да споделят - го намират за равнозначен с съветския народен интерес. Те са и тези, които най-често приказват за “български народен интерес ”, където “български ” е антитеза на “европейски ” и “НАТО ”. Всички те, с едно изключение, приканват за самостоятелност и овакантяване на Европейски Съюз и НАТО. Също по този начин, всички тези партии са опората на ветото, което България е наложила върху договарянията на Северна Македония върху участието й в Европейски Съюз. А заливането на ефира с техните позиции основава или постанова по путинска технология усещането за 80% поддръжка на това несъгласие от българския народ.

Но по какъв начин да дефинираме българския народен интерес? 

За задачата дано разгледаме понятието “национален интерес ”. Интерес на общността постоянно е съществувал, само че до модерните времена той постоянно е произтичал от религията и етиката. Едва в епохата на Ренесанса, поражда школата на “реализма ”, която се води от съответния интерес на страната, а не от вяра, обичаи и идеали. Примерно, кардинал Ришельо във Франция е водил политика в поддръжка на протестантската черква, макар че Франция е била католическа за намаляване въздействието на Римокатолическата черква и Папата в Рим и на централноевропейската австрийска империя. 

В контраст на школата на реализма, след Първата международна война се основава “Обществото на народите ” на правилото на идеала за групова сигурност, който обаче се проваля, поради икономическите ползи на колониалните империи, довели до основаването на фашистки страни в Германия и Италия. И тъй като не се лимитира правото на всеки член да влиза във война с други членове. 

Едва с присъединението на Съединени американски щати към тази концепция след Втората международна война се основава Организация на обединените нации и Световната комерсиална организация (преди ГАТТ), а Съединени американски щати се явяват поръчител на свободната търговия с поддържането на открити морета. Така към този момент груповата сигурност се базира на реализма, като всяка страна получава правото да се развива свободно, а Организация на обединените нации е поръчител на нейния суверинитет. Тази идея работи обаче - както се вижда през днешния ден - единствено когато извършител на мира не е нуклеарна мощ, член на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации.

Изолационизмът, който е залегнал в концепцията за “неутралитет ”  като “български народен интерес ” е основан на идеала (и школата на идеализма) за Сан Стефанска България. В нея няма модерни действителности, няма интернационална сигурност, няма вероятности. България на три морета е самодостатъчна да брани своя интерес. Това е в действителност съветския “данайски подарък ” към България, посредством който те купуват българската безконечна признателност - с концепцията да управляват тази Сан Стефанска България. Но този български идеализъм и наивизъм, основан на история от 19 век, продължава и през днешния ден като мейнстрийм послания за “български народен интерес ”.

А достоверният български народен интерес е на първо място да бъдем част от груповата сигурност и интегрирани в международното стопанство. Само по този начин и само по този начин България може да просъществува като народна власт, да развива своята стопанска система и покачва стандарта на живот на своите жители.

Автор: Енгений Кънев, особено за " Мениджър Нюз
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР