Провинция Северен Рейн-Вестфалия е силно засегната от т.нар. миграция по

...
Провинция Северен Рейн-Вестфалия е силно засегната от т.нар. миграция по
Коментари Харесай

Германия иска да ограничи миграцията по бедност от България и Румъния

Провинция Северен Рейн-Вестфалия е мощно наранена от така наречен миграция по беднотия от България и Румъния

"Българи и румънци биват подмамвани с обещания за прекрасен живот в Германия, а след това различен печели от мизерията им ", написа.

"Свободата на напредване в Европейски Съюз би трябвало да бъде предпазена против злоупотреби. В противоположен случай може да бъде застрашена жизнеспособността на немските градове и общини ", бие паника министърката по общинските въпроси, строителството и равенството в държавното управление на Северен Рейн-Вестфалия Ина Шаренбах. В изявление за "Ди Велт " тя развива концепциите си за това по какъв начин може да бъде пресечена така наречената миграция по беднотия - най-много от страни като България и Румъния.

"Подмамват хората с подправени обещания "

Шаренбах акцентира, че няма нищо срещу свободното напредване в Европейски Съюз, което тя назовава "голямо достижение " на Общността. "В случая става въпрос за друго - за злоупотребите с тази облага (...) В обособени региони на провинция Северен Рейн-Вестфалия ние имаме огромни проблеми с това. "

Конкретно Шаренбах посочва миграцията от Румъния и България, чиито жители получиха право на свободно напредване в Европейски Съюз през 2014 година. Министърката напомня съществуващите съществени стопански и обществени разлики в Общността, да вземем за пример сред Германия и източноевропейските страни, и показва, че това води до един тип миграция, която към този момент няма нищо общо със свободното напредване, тъй като тя не извършва критериите за това. Шаренбах показва, че хора биват подмамвани с красиви обещания, а на техен тил други припечелват добре. Тези хора потеглят да търсят щастието си, само че най-после нещастието им се оказва още по-голяма. Което ускорява у тях чувството, че нещо не е наред в този Европейски Съюз, счита министърката.

На въпрос какво може да се направи против това Шаренбах дава за образец плана "Missimo " на вътрешното министерство на Северен Рейн-Вестфалия против злоупотребите с детските надбавки. Тя показва и усъвършенстваното съдействие с други страни, включващо и засилени инспекции, което към този момент дава резултат. Така биват разкривани да вземем за пример случаи на трудова употреба, споделя тя.

По-нататък в изявлението Шаренбах цитира и статистически данни за броя на преселниците от България и Румъния в Германия: след отпадането на рестриктивните мерки за българите и румънците миграцията към Германия се е нараснала неведнъж. Ако през 2011 година в Германия са пристигнали общо 99 000 жители на двете балкански страни, то през 2018 броят на пристигналите към този момент е бил 263 000. А делът на българите и румънците измежду всички заселили се в Германия жители на страни от Европейски Съюз за първи път е надхвърлил 40 % във въпросната година (2018). И още малко статистика: през 2018 всяко второ новопристигнало мигрантско дете под 16 години е било на преселници точно от България или Румъния.

Ресорната министърка показва и различен проблем, обвързван с неприятното положение на жилищата, в които мигрантите биват настанявани. В Рурска област има доста здания, които не са поддържани или санирани, и които се дават на преселници на повишени цени. Тя дава образец с Гелзенкирхен, където сега по нов план на общината се събарят доста остарели и порутени жилищни здания, които стоят празни, с цел да се изградят на тяхно място нови по модерни стандарти.

Как Северен Рейн-Вестфалия желае да спре злоупотребите

Как обаче могат да бъдат пресечени всички тези злоупотреби? Според Ина Шаренбах би трябвало да бъде въведена превантивна инспекция на това дали са налице изискванията за свободно напредване. А страните членки би трябвало да се ангажират да ползват този надзорен механизъм. Именно посредством плана "Missimo " управляващите в Северен Рейн-Вестфалия ревизират дали обещано лице, получило достъп до системата на обществените заплащания в Германия, има право да получава съответните помощи.

За понижаване на бюрокрацията и ускорение на процеса комуналната министърка на Северен Рейн-Вестфалия предлага въвеждането на така наречената One-Stop-Agency. Идеята е работата на общините да бъде по този начин проведена, че всички въпроси, свързани с миграцията на хора, да бъдат решавани на едно място - в една централна инстанция. Това допуска сливането на дейностите, които в този момент се правят от три обособени администрации - на службата по адресната регистрация, на службата за чужденците и на здравните управляващи. От министерството към този момент са в контакт с редица общини, които желаят да стартират да работят по този модел.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР