"Проверявам всеки ден, по два пъти дневно дали съселяните ми

...
"Проверявам всеки ден, по два пъти дневно дали съселяните ми
Коментари Харесай

Да си кмет в Северозапада - още доктор, психолог, фризьор...

"Проверявам всеки ден, по два пъти на ден дали съселяните ми са още измежду живите ". Това споделя един от кметовете в България с най-тъжна задача за деня Савина Спасова. Тя е управничка на селцето Пролазница, Белоградчишко, фамозно с разкопките, които е правил министър председателят археолог Богдан Филов. В момента обитаемото място се е стопило до шестима души.
Живописното местенце Пролазница обаче всеки ден може да осъмне с гражданин по-малко, по тази причина Спасова обикаля по къщи и дворове, с цел да види какъв брой поданици са й останали подопечни.
"Обикалям заран къщите им да видя пушат ли комините, а вечер - дали лампите светят. Ако някой не се яви за хляба, настава паника ", споделя управничката.
Живеещите в Пролазница са общо шестима и всичките са над 80-годишни, признава обезпокоената кметица. Освен като властник тя работи и като доктор, психолог и даже коафьор.
Освен за Пролазница Спасова се грижи и за жителите на селата Горни и Долни чифлик и Извос. Всички са възрастни. А кметицата ревизира и техните ориси, като всеки ден е в друго село. До което се постанова да пътува на стоп, признава самата управничка на Чифлиците.
Всяка заран кметският наместник потегля на стоп от Белоградчик, с цел да отиде в кметството в село Извос. Там е кабинетът й, по този начин да се каже. В останалите селца, с изключение на да доставя помощ, хранителни артикули, медикаменти и облекла на локалните, кметицата сграбчва и ножицата. За да подстригва бабите и дядовците. Дори си направила фризьорско покривало от остаряла пола.
"Много празни къщи има. Много вдовици има. Възрастни самотни дами. Трябва да им се оказва помощ. Дали за медикаменти, дали за нещо друго, което им е потребно в семейството - обаждат се и аз им пазаря. Моята баба е отсам. Моята майка в този момент е тук. И аз жаля за това красиво място. Някой ден и аз евентуално ще се прибера да доживея дните си в нашето село ", споделя кметицата.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР