Проверки, проверки... на наследството от 10-годишното управление на ГЕРБ. Част

...
Проверки, проверки... на наследството от 10-годишното управление на ГЕРБ. Част
Коментари Харесай

Кучето си лае, керванът си върви

Проверки, инспекции... на наследството от 10-годишното ръководство на ГЕРБ. Част от административния потенциал на служебното държавно управление по министерства е хвърлен в тази посока.

Основните министерства – на финансите, на стопанската система, на районното развиване и благоустройството, събират и проучват документи от държавните компании в търсене на разпилените милиарди лв. за какви ли не планове. Някои се виждат и ги употребяваме, макар постоянно налагащите се поправки или поправки на ремонтите. Други към момента са на чертожната маса, само че се оказва, че част от парите по тях към този момент са изпратени към " Държавната консолидационна компания " ЕАД и " Автомагистрали " ЕАД, а от тях и към определените към този момент подизпълнители.

На този декор изпълнителните шефове на държавните компании – " Държавна консолидационна компания " и " Автомагистрали ", си кореспондират или беседват посредством медиите с отрасловите си министри за това какъв брой скъпи са и по отношение на целесъобразността за промяната им. Но и Законът за обществените предприятия  също ги пази. Само с конкурс могат да бъдат заменени.

Припомняме, че ДКК получи 500 млн. лв. от държавното управление, които бяха допълнени с заем от 130 млн. лв. от ББР, за ремонт на язовири у нас. При инспекцията на три от десетте изцяло приключени уреди, министър Кирил Петков откри идентични разноски, които са надлежно над пазарните цени. Но по-лошото е, че тези язовири не работят, макар че са предадени публично на поръчителя и парите за „ свършената работа “ са трансферирани към „ изпълнителите “.

След осъществената инспекция от районния министър арх. Виолета Комитова пък се оказа, че екипът на " Автомагистрали “ е платил " предплатено, без да се постарае да отбрани държавния интерес  1.8 милиарда лв. за изграждане на автомагистрала „ Хемус “. Въпреки платените за автомагистралата от Боаза до Търговище суми в размер на 1.8 милиарда лева, автомагистрала няма. Няма дори план – единствено паркинг за частна компания... И толкоз. Установени са от министър Комитова и " дребни “ нередности за 220 милиона лв. по подсилване на несъществуващи свлачища.

А по какъв начин да оценим обстановката, в която изпадна икономическият министър Кирил Петков? Проверката да вземем за пример откри прехвърлянето на близо един милиард държавни пари към осем огромни компании от държавната " Българска банка за развиване " АД. Любезната покана от министър Петков за диалог за събитията към тези заеми остана без отклик от тези кредитополучатели.

Каква по-конфузна обстановка – притежателят на " Българска банка за развиване " АД - страната посредством упълномощения да ръководи държавното имущество  министър на стопанската система, не може да смени прегрешилите членове на Надзорния съвет. Те просто отхвърлят да изоставен топлите си местенца. Интересен юридически проблем – единствено те сами могат да решат дали и по кое време да бъдат заменени.  А и едно обжалване на заповедта за уволняване в допълнение блокира разчистването на " Българска банка за развиване " АД.

Похвален е ентусиазмът на служебните министри, само че към този момент новините единствено подклаждат (а и поддържат ) възмущението на българите, които по този начин или другояче се досещаха и си споделяха за финансовите нередности към множеството инфраструктурни планове в последните години.

Но резултатът от всичко това къде е?

Няколко министри смениха министерското кресло с депутатската банка. А други  служители бяха уволнени и в този момент умерено следят протичащото се.  При идващите избори не се знае кой ще ръководи и какви ще са неговите цели.

А предходните ръководещи гледат и се подсмихват на ентусиазма и безпомощността на служебните министри да предприемат  някакви действителни ограничения против заложените бомби в разнообразни сегменти на стопанската система.

Но към този момент няма потърпевш за (не)свършеното....

А както написа Стоян Беличев - изпълнителният шеф на " Автомагистрали “ ЕАД, „ законът за обществените предприятия ме задължава добросъвестно да извършвам служебните си отговорности до вписането на нов ръб и нов изпълнителен шеф в Търговския указател “.

Иди му кажи нещо...
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР