Проверки по хранителните магазини в цялата страна срещу изкуственото завишаване

...
Проверки по хранителните магазини в цялата страна срещу изкуственото завишаване
Коментари Харесай

Поскъпването на храните: Започват масови проверки в магазините

Проверки по питателните магазини в цялата страна против изкуственото завишаване на цените. Инспекциите са по предписание на министерския съвет и се правят от чиновници на Комисията за отбрана на потребителите, Агенцията по сигурност на храните и Националната организация за приходите. Извънредните инспекции започнаха от Бургас.

За Вяра Георгиева, която е с 470 лева пенсия, даже извършването на покупки на съществени храни се оказва предизвикателство.

Вяра Георгиева: " Излязох с 10 лева Какво да купя с 10 лева – самун, мляко и друго няма. От 10 лева надолу месо няма ".

Недка Щерева: " Всичко е скъпо. Като минаваме и те цените се подвигат. Масово влизаме, от време на време нищо не можем да си вземем и излизаме ".

Стефан Дачев, гражданин на Бургас: " В околните дни, тук непрекъснато има завишение някъде в порядъка на 10%. Не мога да преценява дали е съзнателно, само че мисля, че не е естествено ".

Служителите в магазина признават, че непрекъснато им се постанова да сменят етикети – с по-високи цени.

Марена Ангелова, чиновник в магазин: " Общо взето веднъж седмично, което е доста, в действителност е доста. Има някои неща, които се качват и по два пъти ".

Поскъпват най-често родните млечни артикули. А разбираемо промоциите са желани от клиентите. Именно пониженията попадат под прицела на проверяващите.

Кристина Касабова, гл. контрольор към КЗП-Бургас: " Инспекторите от Комисията за защитна на потребителите на инцидентен принцип ще вземат хранителни артикули. Виждаме промоционални предложения, които инспекторите сега и в хода на инспекцията ще открият дали тези промоции са действителни ".

Д-р Етери Затикашвили, контрольор в БАБХ-Бургас: " Ако има някой имитиращ артикул, той би трябвало да е пакетиран, етикетиран, не може да се предлага насипно. Има условия – на етикета би трябвало да е оповестено, че е имитиращ артикул, би трябвало да е обособен ".

Земеделският министър разяснява, че повишението на цените е реалност, само че отбрани производителите.

Явор Гечев, длъжностен министър на земеделието и храните: " Получава се особеност на пазара и всички консуматори го виждат. За мое огромно страдание и земеделските производители го виждат, тъй като и те са пострадали. Не може да оправдаеш нещо, когато 90 ст. е изкупната цена на млякото, при преработвател, да кажем, отива на 1,50 лева и по-късно го виждаш на щанда на 3,60 лв. ".

Ако бъде открито съзнателно завишение на цените, санкциите за нелоялните търговци стигат до 50 хиляди лв..

Репортер: Давид Сукнаров
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР