Проверката на тунел „Витиня“ на АМ „Хемус“ показа изключително качество

...
Проверката на тунел „Витиня“ на АМ „Хемус“ показа изключително качество
Коментари Харесай

Ремонтираха тръбата за Варна на тунел „Витиня“

Проверката на тунел „ Витиня “ на Автомагистрала „ Хемус “ сподели извънредно качество на строителството. Това разяснява министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков след инспекцията на ремонта на дясната тръба на оборудването. Днес, дружно с ръководителя на Управителния съвет на Агенция „ Пътна инфраструктура “ инж. Дончо Атанасов и с инж. Светослав Глосов – член на УС на АПИ, министърът ревизира изпълнените строително-монтажни работи директно преди стартирането на трафика през тунела. С възобновяване на придвижването в тръбата за Варна и на мостовото оборудване директно след тунела, пътуващите към Велико Търново за честванията на Деня на Независимостта на България от 10 часа през днешния ден минават без ограничавания в двете тръби на „ Витиня “.

В понеделник - 25 септември, незабавно след края на трите почивни дни, ще бъде затворена за ремонт тръбата за София и оборудването преди тунела. Движението на леките коли и на транспортните средства до 10 т ще бъде трансферирано в двете посоки в обновената тръба за Варна. Тежкотоварните МПС над 10 т ще продължат да минават по наложителния обходен маршрут по път I-1 София - Ботевград. Целта е ремонтните действия на „ Витиня “ да завършат до края на месец ноември и през зимата по Автомагистрала „ Хемус “ да се пътува без ограничавания от строителни действия.



Обновената тунелна тръба на „ Витиня “ е извънредно съвременна за България и оттук насетне, по отношение на опциите на бюджета, и останалите уреди в страната ще бъдат приведени в същия тип - с пожароизвестяване, вентилационна система, видеонаблюдение, изясни министър Нанков.

В най-дългия, 1195-метров тунел в България, към този момент 15 вентилатора са свързани към автоматизирана система с вентилационно включване. Съоръжението разполага и с неповторима система за пожарна сигурност и пожароизвестяване, които бяха демонстрирани посредством симулация по време на инспекцията. Монтирани са и 374 лед осветителни тела.

Ремонтът се просрочи във времето, само че искахме да съвместим стартирането на придвижването, дружно с това по мостовото оборудване, което имаше съществени проблеми от градивна позиция, изясни районният министър и добави, че задачата е била обезпечаването на сигурност и сигурност при употреба.



Искаме Автомагистрала „ Хемус “ да е сигурна за прекосяване, да дава отговор на европейските стандарти, акцентира Нанков. По нея 47 км са единствено асфалтовите действия по сектори в неприятно положение След ремонта на десните тръби на тунелите „ Ечемишка “ и „ Витиня “, остава да бъдат ремонтирани още шест тръби на четирите тунела по автомагистралата. Необходим е ремонт и на мостови уреди. Поне 220 млн. лева са нужните средства. Ако има разполагаем запас, ремонтът може да се направи за две години. Затова толкоз бързаме с въвеждането на тол таксите, които ще подсигуряват наличния запас и по този начин няма да сме в тежест на бюджета, разяснява министърът. От думите му стана ясно, че пътният бранш сега се устоя посредством планове, финансирани от европейските фондове, заемни съглашения и остатъка в бюджета. Проблемът с финансирането ще бъде решен посредством въвеждането на тол таксите. Ще има по-добър надзор на качеството и разходването на средствата, акцентира Николай Нанков.

Министърът разгласи, че процедурата за избор на реализатор, който да построи и внедри толсистемата, ще завърши през идващия месец, като следва отваряне на ценовите предложения. Няма по какъв начин да има класиране, без тези предложения да бъдат отворени, разяснява министърът във връзка публикуваната през предходните дни погрешна информация за определен реализатор по публичната поръчка. Според поетия ангажимент, тол системата ще проработи към края на 2018 година и ще стартира да генерира на финансов запас още с въвеждането й, съобщи Нанков.



Състоянието на тръбата към София на тунел „ Витиня “, която е ремонтирана в интервала 2005-2006 година, е доста по-добро. Всички системи на уведомяване, звукови сигнализации, ново осветяване ще бъдат инсталирани в границите на планувания период, с цел да може през есенно-зимния сезон да няма поправки по Автомагистрала „ Хемус “, уточни инж. Дончо Атанасов. Ако се изпусне моментът, в който би трябвало да се извърши ремонт и това не стане в избрания период, разноските за бюджета ще се усилят. Длъжни сме в границите на два месеца да приключим ремонта на лявата тръба на Витиня, защото стартира зимното поддържане по-късно и няма по какъв начин да оставим придвижването в сектора на „ Хемус “ в една лента. Мобилизираме всички старания, с цел да приключим до края на месец ноември, уточни министър Нанков.

Тунел „ Витиня “ е най-дългият у нас - 1195 м. В употреба е от 1984 година Възстановителните действия в тръбата за Варна стартираха на 27 юни м. година като придвижването се извършваше в двете посоки в тръбата за София.



Съоръжението е с нова хидроизолация, отводнителна и дренажна система, вентилационна и електрическа апаратура, видеонаблюдение и пожароизвестяване, светофарна уредба, осветяване и система за светлинно водене, в това число и непрестанен захранващ източник на евакуационното осветяване. Положени са към 28 хиляди кв. м хидроизолация, 5 400 т асфалт, 516 т армировъчна стомана и т. н. За отлична вентилация в оборудването са инсталирани 15 бр. реверсивни вентилатори. Тръбата е с енергоефективно LED осветяване, като са инсталирани 374 бр. осветителни тела.

Ремонтните действия в тръбата за София на тунел „ Витиня “, които ще стартират на 25 септември (понеделник), плануват ремонт на старите осветителни тела и на носещата структура, монтаж на нови осветителни тела и структурата за тях и захранващи кабели; създаване на нова електроснабдителна система на осветлението, видеонаблюдение, пожароизвестителна и оповестителна система. Тръбата за София ще бъде и с нова светофарна апаратура, променливи пътни знаци и т. н.

Ремонтните действия на тунел „ Витиня “ се извършват от „ Автомагистрали “ ЕАД по контракта за настоящо поддържане на автомагистралния сектор.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР