Проверка на Върховната административна прокуратура (ВАП) откри десетки нарушения при

...
Проверка на Върховната административна прокуратура (ВАП) откри десетки нарушения при
Коментари Харесай

Откриха десетки нарушения при продажбата и наемането на общински жилища

Проверка на Върховната административна прокуратура (ВАП) откри десетки нарушавания при продажбата и наемането на общински жилища, оповестиха от пресцентъра на Прокуратурата. От там прецизират, че инспекцията продължава. До в този момент са установени 175 наредби, в които са позволени разнообразни нарушавания. Те са признати от общинските препоръки и се отнасят до отдаването чартърен и продажбата на общински жилища.

При инспекцията са открити случаи, в които според общинските наредби, се позволява в аварийни общински жилища да се настаняват кметове, заместник-кметове и кметски наместници. От прокуратурата прецизират, че това е в несъгласие със Закона за общинската благосъстоятелност. В него се планува в аварийните жилища да се настаняват чартърен лица, в фамилиите на които са налице остри обществени или здравословни проблеми и такива, чиито жилищата са станали негодни за обитаване.

Освен това от ВАП са открили и нарушавания в подзаконови актове. С тях в нарушаване на закона, е прието право за кандидатстване за настаняване чартърен в аварийните общински жилища на някогашни притежатели, чиито парцели са отчуждени от общината до предаване на отстъпения им в обезщетение жилищен парцел. Проверката е открила още дадени позволения в несъгласие на закона за прилагане на общинско жилище от лица, чиито парцели са застрашени от сриване. Констатирани са правила, с които от общинските препоръки, е сложено условие за възнаграждение на спомагателна такса, отвън плануванаъа в Закона за локалните налози и такси. Парите са били изисквани под формата на режийни разходи при произвеждане за настаняване чартърен и продажба на общински жилища.

Друго нарушаване, което са открили магистратите, е обвързвано със задължението на кметовете да внасят оферти в общински препоръки за смяна на предназначението на жилища. Това става в случаите, когато избрани лица желаят да ги закупят. Освен това кметовете давали право на други лица да издават наказателни постановления. От прокуратурата прецизират, че това е в нарушаване на наредбите в Закона за административните нарушавания и санкции и Закон за локалното самоуправление и локалната администрация.

Нарушения от типа на посочените са открити в настоящите наредби в общините София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Плевен, Добрич, Шумен, Монтана, Благоевград, Видин, Враца, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Пазарджик, Перник, Силистра, Сливен, Смолян, Търговище, Хасково, Ямбол, Поморие, Царево, Банско, Казанлък, Дупница, Нова Загора, Троян, Сандански, Балчик, Шабла, Велинград, Панагюрище, Севлиево и други

От прокуратурата прецизират още, че по отношение на формираните преписки са подадени 156 митинги до административните съдилища, като към сегашния миг от тях 22 са почетени. По отношение на останалите не са завършили административните производства.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР