Проверка на „Стандарт“ установи, че в социалната мрежа фейсбук фигурира

...
Проверка на „Стандарт“ установи, че в социалната мрежа фейсбук фигурира
Коментари Харесай

Направиха фалшив профил на Делян Пеевски във фейсбук

Проверка на „ Стандарт “ откри, че в обществената мрежа фейсбук попада профил с името на кандидат-депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски, изказвания от който се препечатват през днешния ден в разнообразни медии. Свързахме се по телефона с Пеевски, който съобщи следното:

„ Благодаря на Иво Прокопиев, че ми е направил страница във фейсбук, само че за негово страдание профилът ми там е подправен. Нямам и в никакъв случай не съм имал профили в нито една обществена мрежа. Това е обикновен опит да ми се приписват погрешни изказвания, за което ще сезирам способените органи. Когато реша да си направя профил във фейсбук или където и да било другаде, ще го разглася публично “.

Профилът на Пеевски, който, става известно, е напълно подправен, е бил основан на 27 октомври и в него са налични няколко поста, в това число с голям брой фотоси от предизборните мероприятия на Движение за права и свободи и формалните плакати на кандидат-депутата за идните избори, като единствено за няколко дни страницата има към този момент близо 200 почитатели.

Последното изказване в този профил, което точно е представено през днешния ден от няколко медии, е обвързвано с покана от името на Пеевски към Прокопиев да спре да се крие зад медии и политически планове и да излезе с лицето си, с цел да отбрани политически си упоритости. Към този пост е добавен и колаж с лицето на издателя на „ Дневник “ и „ Капитал “.

Преглед на текстовете в профила демонстрира, че явно задачата на фалшификатора е била оптимално да наподоби действителна страница. Но има и постове, а без подозрение ще последват и други такива, които приписвани на Пеевски, имат за цел да го дискредитират.

Практиката да се основават неистинен профили както във фейсбук, по този начин и в туитър, тик-ток, инстаграм и други обществени мрежи, напълно не е от през вчерашния ден, а когато цел на киберпрестъпниците са обществени персони, тогава вредите могат да бъдат обилни. Кражбата на идентичност обаче се преследва от закона.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР