Проверка на фактите: Ден след повдигането на обвинението, Тръмп отново лъже за правомощията на Пенс на 6 януари

...
Ден след като бившият президент Доналд Тръмп беше обвинен в
Коментари Харесай

Ден след като бившият президент Доналд Тръмп беше обвинен в опитите му да отмени резултата от изборите през 2020 г., Тръмп повтори лъжа, която обвинителният акт описва като централна за опита му да попречи на удостоверяването на победата на Джо Байдън от Конгреса.

Тръмп публикува в социалните медии в сряда, че се чувства зле за бившия вицепрезидент Майк Пенс заради това, което Тръмп описа като неуспешна кампания на Пенс за номинацията на Републиканската партия за президент през 2024 г. Тръмп предположи, че Пенс се бори, защото „не се е борил срещу изборните измами“. След това Тръмп добави: „Вицепрезидентът. имаше власт, която Майк не разбираше, но след изборите RINOS [републиканците само по име] и демократите промениха закона, отнемайки тази власт!“

Първо факти: Последното изречение от публикацията на Тръмп включва две неверни твърдения. Първо, твърдението му, че Пенс „не е разбирал“ властта, която има като вицепрезидент, не е вярно; Пенс беше напълно прав, когато многократно в края на 2020 г. и в първите дни на 2021 г. каза, че вицепрезидентът няма правомощия да отхвърли електоралните гласове на Байдън на 6 януари 2021 г., както Тръмп изискваше. Второ, макар да е вярно, че Конгресът през 2022 г. преразгледа някакъв неясен и неточен език от закона от 1880 г., който преди това е управлявал преброяването на изборите, Тръмп не беше прав, когато твърдеше, че този закон от 2022 г. отнема властта „отнема“ от Пенс. По-скоро, казват експерти, новият закон просто направи по-ясно нещо, което старият закон беше изразил по-малко ясно: вицепрезидентът има само церемониална роля в сесията за преброяване на изборите в Конгреса и не може едностранно да решава кои електорални гласове да приеме или отхвърли.

Тръмп също сгреши, когато намекна в публикацията в сряда, че отказът на Пенс да отхвърли изборните гласове на 6 януари 2021 г. се равнява на предаване на „изборна измама“. Както се отбелязва в обвинителния акт, дори лично назначените от Тръмп високопоставени правителствени служители и представители на кампанията са установили, че няма достатъчно измама, за да промени резултата от изборите в който и да е щат.

Кампанията на Пенс не отговори на искане за коментар за тази статия. Преди поста на Тръмп в сряда обаче Пенс каза пред репортери на щатския панаир в Индиана: „Искам хората да знаят, че нямах право да отменям изборите и че това, което президентът поддържа този ден и честно казано е казвал отново и отново последните две години и половина, е напълно невярно. И това противоречи на това, което предвиждат нашата конституция и законите на тази страна. Той добави: „За съжаление, президентът беше заобиколен от група откачени адвокати, които продължаваха да му казват това, което сърбящите му уши искаха да чуят.“

Многократните неверни твърдения на Тръмп относно закона от 2022 г

Публикацията в сряда не беше първият път, в който Тръмп твърди, че съществуването на усилия на Конгреса през 2022 г. за изясняване на Закона за преброяването на изборите от 19-ти век доказва, че Пенс наистина е имал власт през 2021 г. да отхвърли избирателите на Байдън.

В действителност Пенс е прав, че никога не е имал тази власт. Трима експерти по изборно законодателство казаха пред CNN, че Тръмп отново е сгрешил в публикацията си в сряда.

На 6 януари 2021 г. „беше широко разбрано от всички сериозни конституционни учени (и всички предишни вицепрезиденти, които някога са били на тази позиция), че вицепрезидентът няма правомощието да преценява валидността на избирателните гласове“, Александър Кесар, a Професор по история и социална политика от Харвардския университет, каза в имейл – но Законът за преброяването на изборите „беше лошо съставен по много начини (опитайте се да го прочетете!)“ и не каза изрично, че вицепрезидентът не може да направи такова нещо, така че новият закон включваше по-ясна формулировка.

„По този начин грамът правдоподобност в твърдението [на Тръмп] е, че е имало известна потенциална двусмисленост в оригиналната формулировка – ако човек пренебрегне историята. Но това не означава, че Пенс е имал властта да направи това, което [Тръмп] иска; това означава, че първоначалната формулировка изисква изясняване, така че никой в ​​бъдеще да не се опитва да я тълкува погрешно по този начин“, каза Кейсар.

По подобен начин Майкъл Торнинг, директор на структурната демокрация в мозъчния тръст Bipartisan Policy Center, каза в интервю: „Когато Конгресът реформира Закона за преброяването на изборите през 2022 г., това просто потвърждаваше това, което вече беше дългогодишна и установена практика – че вицепрезидентът няма и никога не е имал едностранни правомощия да отхвърля или дисквалифицира избирателните удостоверения на даден щат. Торнинг каза, че протоколът е ясен, че „Конгресът не променяше статуквото, Конгресът затвърждаваше това, което вече беше така“.

Новият закон гласи, че освен ако не е посочено друго, ролята на вицепрезидента в сесията за преброяване на изборите в Конгреса „се ограничава до изпълнението само на министерски задължения“. Новият закон продължава, че вицепрезидентът „няма да има правомощия единствено да определя, приема, отхвърля или по друг начин да отсъжда или разрешава спорове относно правилното удостоверение за установяване на назначаването на избиратели, валидността на избирателите или гласовете на избирателите.“

Старият закон беше далеч по-малко директен, но също така излагаше само повърхностни задължения на вицепрезидента на сесията за преброяване на изборите в Конгреса – казвайки в някои сложни изречения, че ролята на вицепрезидента е да „опазва реда“, да отваря „всички сертификати и документи, претендиращи да бъдат удостоверения за гласовете на избирателите, да ги предадат на членовете на Конгреса, служещи като „преброители“, да поискат всякакви възражения и да обявят „състоянието на вота“. Дванадесетата поправка на конституцията по същия начин казва, че вицепрезидентът „в присъствието на Сената и Камарата на представителите отваря всички сертификати и след това гласовете се преброяват“. Нищо не казва за намесата на вицепрезидента, за да промени броя.

Ученият по конституционно право Едуард Фоли, директор на програмата за изборно право в Държавния университет в Охайо, каза, че фактът, че Конгресът е изяснил процедурите за преброяване на гласовете на изборите през 2022 г., „не означава, че Пенс е имал властта, която Тръмп е твърдял преди разяснението“. Фоли продължи в имейла си: „Може да се каже най-много, че е имало известна неяснота в закона преди пояснението, но много по-добрата гледна точка (според моята преценка и тази на много други) е, че законът е принудил Пенс да представи на Конгреса само тези подавания на избирателни гласове, които са били подкрепени с официални удостоверения от държавните правителства (което беше мнението на Пенс).“

Тъй като Тръмп продължава да предполага, че Конгресът не би приел нов закон за правомощията на вицепрезидента, ако не променяше съществено тези правомощия, заслужава да се отбележи, че законът за реформа на преброяването на изборите от 2022 г. е много по-широк от този единствен раздел за ролята на вицепрезидента; той съдържа други разпоредби, извън обхвата на тази проверка на фактите, които правят промени в различни правила, управляващи преброяването.

Какво казаха собствените адвокати на Тръмп

Не само, че има широко съгласие сред независимите експерти, че Тръмп греши и Пенс е прав относно правомощията, които е имал Пенс на 6 януари 2021 г. – собствените адвокати на Тръмп от Белия дом категорично отхвърлиха позицията на Тръмп по време на подготовката за преброяването на деня. Специалната комисия на Камарата на представителите, която разследва бунта в Капитолия този ден, пише в окончателния си доклад, че „нито един адвокат от Белия дом“ при Тръмп „не вярва, че Пенс може законно да откаже да преброи гласовете на изборите“.

Съветникът на Белия дом на Тръмп Пат Сиполоне свидетелства пред комисията, че е сигурен, че е предал мнението си, че „вицепрезидентът няма правомощия да направи това, което се предлага“.

Друг адвокат на Белия дом при Тръмп, Ерик Хершман, разказа пред комисията за размяна, която каза, че е имал с външния адвокат, Джон Ийстман, който беше движещата сила зад идеята Пенс да отхвърли избирателите на Байдън.

„И казах на [Ийстман], изчакай малко, искам да разбера какво казваш“, каза Хершман. „Казвате, че вярвате, че вицепрезидентът, действащ като председател на Сената, може да бъде единственият човек, който взема решения за това, според вашата теория, кой ще стане следващият президент на Съединените щати? И той каза „да“. И аз казах „Побъркал ли си се“, нали. И това беше доста грубо. Казах: „Ти си напълно луд.“

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР