Проверка и практическо изпитване на националните процедури при засичане на

...
Проверка и практическо изпитване на националните процедури при засичане на
Коментари Харесай

Херо Мустафа откри българо-американско командно-щабно учение TANGRA TTX

Проверка и практическо изпитване на националните процедури при засичане на нуклеарни и радиоактивни материали на граничните контролно-пропускателни пунктове е акцентът на взаимното българо-американско командно-щабно обучение „ TANGRA TTX “. То ще продължи до 9 септември и е проведено от Министерството на външните работи и Държавния департамент на Съединени американски щати, в съдействие с Института за нуклеарни проучвания и нуклеарна енергетика (ИЯИЯЕ) към Българска академия на науките, написа Novini.bg.

Учението беше намерено от зам.-министъра на външните работи и представител на Министерство на външните работи Костадин Коджабашев, посланика на Съединени американски щати у нас Херо Мустафа и доцент Лъчезар Георгиев, шеф на ИЯИЯЕ.

Министър Коджабашев акцентира, че нуклеарната сигурност е от извънредно значение за сигурността на всяка страна и нейните жители. " Готовността на страната да засече дейно и да възпре противозаконното превозване на нуклеарни и радиоактивни материали през летищата, пристанищата и сухоземните граници несъмнено има значима роля за запазването на целостта на държавните граници и сигурността на страните ", съобщи той.

По думите му не по-малко значима е координацията и съдействието сред обособените страни в тази област.

„ TANGRA TTX “ ни дава опцията да изпитаме националния модел и качествата ни, времето за идентификация и ограничения за прекъсване на импорт и експорт на незаконни нуклеарни или радиоактивни материали. Включително в случаи на плануван терористичен акт и обстановки с трансфериране на спонтанни избухливи устройства. Също по този начин обмяна на опит и практики за възстановяване на националните качества за реакция ", изясни министър Коджабашев.

Посланик Херо Мустафа означи, че България и Съединени американски щати са другари, сътрудници и съдружници, като двете страни имат мощни силни връзки в региона на стопанската система, сигурността и културата.

Като сътрудници ние се усъвършенстваме дружно, съобщи тя и дефинира учението като проява на общия ангажимент за възстановяване на националната сигурност ", добави дипломатът.

Доц. Лъчезар Георгиев пък акцентира, че учението ще даде опция на българските специалисти да се учат от най-хубавите практики на техните американски сътрудници, като това ще помогне за повишение на стандарта на тези процедури у нас.

По време на тридневното образование ще бъдат изнесени лекции от представители на Държавния департамент и Департамента по енергетика на Съединени американски щати, ФБР и американската Агенция за противопоставяне на заканите за защитата. Също по този начин ще бъде направена и проява със профилирано техническо съоръжение – мобилната CBRN/ХБРЯ лаборатория, с която разполага нуклеарният институт към Българска академия на науките.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР