"Провалите" на правителствата в периода 1998-2017 г. струват на данъкоплатците

...
"Провалите" на правителствата в периода 1998-2017 г. струват на данъкоплатците
Коментари Харесай

Провалите на правителствата струват на данъкоплатците 77.6 млрд. лева

"Провалите " на държавните управления в интервала 1998-2017 година костват на данъкоплатците 77.6 милиарда лв.. Това демонстрира проучване на Института за пазарна стопанска система, основано на 966 одитни отчети, оповестени от Сметната палата, които обгръщат към 149 милиарда лева бюджетни средства

От организацията прецизират, че въз основата на поставените оценки от одитните отчети и авансово определени критерии квалифицират работата на администрацията като „ успех” или „ провал”. Дейностите, чието осъществяване и резултати не разрешават да се причислят към една от двете групи, са избрани като „ некласифицирани”.

За интервала са регистрирани 242 случая на „ успех”, възлизащи на 34,4 милиарда лв.. Има 311 „ некласифицирани” случая, възлизащи на 36,9 милиарда лв..

ИПИ установи, че близо половината от одитираните разноски, осъществени от централната администрация в интервала 1998-2017 година могат да се дефинират като „ провал” . Около 1/4 от останалите средства са изхарчени по-скоро сполучливо, а останалите 1/4 не могат да бъдат причислени към нито едната от двете категории.

Класификацията съгласно бюджетите на стратегиите и държавните структури демонстрира, че в „ провалените” случаи са изхарчени 81% от обществените средства , а в „ успешните” – към 13%.

Много притеснително е също по този начин, че делът на неуспехите не понижава през последните години. Нещо повече – данните демонстрират ясно, че в годините на парламентарни избори, делът на неуспехите се усилва .

Основните проявления на неуспеха са в размиването на отговорностите при разнообразни равнища на осъществяване, опорочени публични поръчки, неприятно ръководство на имуществото , липса на ясни цели и знаци, показващи постигането на резултати, неикономично харчене.

Целият разбор е наличен тук .
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР