Проукраинският премиер на Естония е изправен пред натиск да напусне заради непреките руски бизнес връзки на съпруга

...
Силно проукраинският премиер на Естония е подложена на нарастващ натиск
Коментари Харесай

Силно проукраинският премиер на Естония е подложена на нарастващ натиск да подаде оставка, след като естонските медии разкриха, че тя ролята на съпруга в компания, която косвено е правила бизнес в Русия след пълномащабното нахлуване в Украйна миналата година

От Associated Press, 25 август 2023 г., 11:28 ч. Украйна миналата година.

46-годишният Калас, един от най-отявлените поддръжници на Украйна в Европа, призова всички компании в ЕС да спрат да правят бизнес с Русия след началото на войната в Украйна през февруари 2022 г.

Нейният съпруг Арво Халик каза в петък, че ще продаде своя дял от 25% в Stark Logistics, транспортна компания, която работи с естонска компания, участваща в Русия. Той също така каза, че ще подаде оставка като главен финансов директор на компанията и ще се оттегли от борда.

Опозицията призова Калас да подаде оставка, докато членовете на дясноцентристите , трипартийното коалиционно правителство призовава за повече отговори относно дейностите на Халик.

„Ние вярвахме, че правим правилното нещо, помагайки на правилните хора и спасявайки добра естонска компания, иначе не бихме могли да го направим“, пише Халик в изявление, предадено от естонската обществена телевизия ERR. Халик настоя, че съпругата му „не е знаела за моите бизнес дейности.“

Stark Logistics, транспортна компания, продължи да работи с компания, оперираща в Русия. < /p>

Въпреки това KAPO, естонската служба за вътрешна сигурност, потвърди пред ERR, че компании, свързани със съпруга на премиера, не са нарушили санкциите.

Hallik защити заема на съпругата си от 350 000 евро ($377 000) към неговата холдингова компания, която притежава дела в Stark.

„Моята компания използва този и останалия капитал за извършване на различни финансови инвестиции -– но същността на тези инвестиции никога не е била предмет на обсъждане между нас. През лятото заемът беше изплатен", каза той.

Според ERR Халик настоява, че винаги е действал в рамките на закона през 13-те си години в компанията.

Опозиционната партия на центъра, традиционно предпочитана от значителното етническо руско малцинство в Естония, обмисляше вот на недоверие срещу Калас, съобщи Baltic News Service.

Председателят на партията Танел Кийк каза, че „скандалът сериозно е навредил на репутацията на естонската държава“, според BNS.

Президентът Алар Карис, чиито социалдемократи са младши партньор в коалицията, също я призова да обясни ситуацията.

Калас, която ръководи пробизнеса, дясноцентристка Реформаторска партия, стана министър-председател на Естония през януари 2021 г. Тя спечели преизбирането през март с повече от 31% гласуването, нейното положение се засили от международните й призиви за налагане на санкции на Москва.

Естония, която споделя 300-километрова граница с Русия, претърпя пет десетилетия окупация от Съветския съюз и беше силен защитник в ЕС на санкции срещу Русия .

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР