Проучване сред 12 400 европейци от 11 държави сочи, че

...
Проучване сред 12 400 европейци от 11 държави сочи, че
Коментари Харесай

В коя страна в Европа карат най-агресивните шофьори?

Проучване измежду 12 400 европейци от 11 страни сочи, че 79% от интервюираните водачи имат отрицателно отношение към сътрудниците си на пътя, а 97 на 100 считат, че карат чудесно.

То е направено през март от Vinci Autoroutes - компанията, която ръководи пътищата във Франция.

Резултатите от анкетата удостоверяват множеството от нормалните легенди за метода, по който се ръководят коли в другите страни. Например че водачите в Германия употребяват замърсен език, че французите имат изключително високо мнение за личното си шофиране и извънредно ниско за това на останалите, както и че гърците карат най-опасно.

Важно е да се означи, че България не е част от изследването, другояче евентуално някои данни биха изглеждали друго.

Като най-агресивни като цяло са избрани от интервюираните водачите по пътищата на Гърция, Италия, Испания и Франция. Най-малко като на война потеглят по пътя в Словакия, Швеция, Нидерландия и Германия.

60 на 100 от германците признават, че наскърбяват останалите на пътя, само че още по-устати са французите - 65% и гърците - 67 на 100.

Една трета от гърците - най-вече от всички, карат рисково - с превишена скорост, на червен светофар, без за понижават на рискови сектори и без да държат безвредна отдалеченост.

Най-малко съблюдават разпоредбите на придвижване нидерландците - 45 на 100 признават, че са склонни да изпреварят от дясна лента, в случай че трафикът е прекомерно муден в ляво. Следват британците - 43 на 100 споделят, че изпреварват от неверната страна.

Обичайно спокойните шведи са такива и зад кормилото - това настояват 62% от запитаните. Когато обаче са провокирани, 35% го демонстрират, като застават прекомерно покрай другата кола,, написа webcafe.bg. Само гърците " подпират " повече останалите - 50 на 100.

Поляците е най-вероятно да се сбият - 36% са подготвени са скочат от колата и да решат казуса лице в лице. 31% от италианците - също. Освен това изумителните 42% от поляците считат, че всеки кара за себе си, а не съгласно ситуацията на пътя.

Цели 97 на 100 от французите се разказват като спокойни, общителни и деликатни водачи, само че 86 на 100 считат, че останалите на пътя са безотговорни, стресиращи, нападателни и рискови.

Само 16% от италианците намират сътрудниците си зад кормилото за общителни. Добро усещане вършат британците, за които 68 на 100 от сътрудниците водачи са деликатни, а под половината се одобряват за спокойни.

Отношението към останалите народи е сходно. Германците са много толерантни и под 30% от тях считат, че водачите в останалите страни са нападателни и безотговорни. За разлика от тях обаче, испанците и британците в огромната си част - 70%, имат отрицателно отношение към водачите от другите страни.

Шампиони и тук са гърците, 91 на 100 от които считат, че водачите от останалите страни не се оправят добре и заслужават отрицателна оценка.

Общо 77% от гърците признават, че приказват по телефона, до момента в който карат. Най-дисциплинирани са испанците - единствено 62% употребяват телефона си до момента в който са зад кормилото.

Подобно проучване на френската пътна компания преди 2 години сподели, сходни резултати. Данните от него сочеха още, че испанците скачат на клаксона най-често и бързо - 66%.

Цели 88% от европейците признаха през 2020 година, че от време на време не съблюдават рестриктивните мерки за скоростта, а 61 на 100 - че не съблюдават отдалеченост. Последното е най-характерно за шведите, които и най-често се разсейват и не гледат пътя.

Една пета от французите пък не са същия човек зад кормилото - стават по-нервни, импулсивни и нападателни от нормалното. Една четвърт от британците също признават, че се държат доста друго в ролята си на водачи и пешеходци.

Подобни - не чак толкоз представителни, само че сигурно поучителни изследвания са правени и преди.

Анкета в американския туристически уебсайт TripAdvisor разгласи за най-лоши водачите от Италия, следвани близо от французите - над 35 на 100 от участвалите в допитването считат, че да се оправят със стила на каране в тези страни е огромно предизвикателство.

Трудно се кара и в Гърция, следвана от Турция, Испания и Португалия.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР