Проучване, подкрепено от Националните здравни институти, показа, че Омега-3 мастните

...
Проучване, подкрепено от Националните здравни институти, показа, че Омега-3 мастните
Коментари Харесай

Омега-3 мастните киселини в рибата допринасят за здравето на белите дробове

Проучване, подкрепено от Националните здравни институти, сподели, че Омега-3 мастните киселини в рибата и рибеното масло, каквито има в рибата звук, сьомгата и сардините, наподобяват обещаващи за здравето на белите дробове, заяви Юнайтед прес интеренешънъл.

Проучването съставлява най-обещаващото доказателство, открито до момента, което свързва тези мастни киселини с положителното белодробно здраве.

„ Знаем доста за ролята на храненето при рак и сърдечно-съдови болести, само че ролята на храненето при хронични белодробни болести е ненапълно незадоволително проучена “, сподели създателят на изследването доктор. Патриша А. Касано. „ Това изследване добавя възходящите доказателства, че омега-3 мастните киселини, които са част от здравословната диета, може да са значими и за здравето на белите дробове. “

Д-р. Джеймс П. Кайли, шеф на отдела за белодробни болести на Националния институт за сърцето, белите дробове и кръвта, се съгласи с Касано.

„ Това огромно изследване на популацията допуска, че питателните субстанции с противовъзпалителни свойства могат да оказват помощ за поддържането на здравето на белите дробове “, изясни Кайли.

Според предходни проучвания Омега-3 мастните киселини имат и противовъзпалителни свойства, а това най-ново изследване сподели, че по-високите равнища на омега-3 са свързани с по-добра белодробна функционалност.

„ Изследователите организираха дълготрайно изследване, като следиха 15 063 американци от Обединеното групово изследване на Националния институт за сърцето, белите дробове и кръвта – огромна сбирка от изследвания, финансирани от Националните здравни институти, които оказват помощ на откривателите да изследват определящите фактори на персонализирания риск за хронични белодробни болести “, прецизираха от Националните здравни институти.

Проучването се състоя от две елементи, като участниците бяха хора в положително здраве на междинна възраст от 56 години. Повече от половината участници (55%) бяха дами.

Диетичните насоки на Министерството на земеделието на Съединени американски щати предлагат на хората да ядат най-малко две порции риба на седмица, макар че множеството американци не го вършат, съобщи БТ.

Омега-3 мастни киселини също има в ядките и семената.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР