Проучване, направено във Великобритания, откри доказателства за намаляване на антителата

...
Проучване, направено във Великобритания, откри доказателства за намаляване на антителата
Коментари Харесай

Хората без симптоми губят по-бързо антителата си срещу COVID-19

Проучване, направено във Англия, откри доказателства за понижаване на антителата против COVID-19 с течение на времето, като това се случва по-бързо при асимптоматични хора, в сравнение с при показали признаци на болестта, оповестиха Ройтерс и Франс прес.

Авторите на проучването от лондонския Импириъл колидж откриха, че антителата против новия ковид са намалели бързо измежду английското население през лятото. Въз основа на откритието експертите позволяват, че отбраната след прекарана зараза може да не е дълготрайна и покачва вероятността за намаляващ групов имунитет.

За задачите на проучването учените са наблюдавали равнищата на антитела измежду английското население след първата вълна на болест с COVID-19 през март и април. Проучването откри, че необятното разпространяване на антитела измежду популацията е спаднало от 6 % към края на юни до едвам 4,4 % през септември. Това поражда вероятност за понижаване на груповия имунитет преди втората вълна, довела до въвеждането на районни карантинни ограничения и ограничавания през последните седмици.

Въпреки че имунитетът към новия ковид е комплицирана и към момента непозната територия, и може да бъде подкрепят от Т-клетки, както и от В-клетки, способни да подтикват бързото произвеждане на антитела след наново излагане на вируса, съгласно откривателите опитът с други ковид демонстрира, че той може да не е дълготраен.

" Установяваме съществуването на антитела, за които знаем, че обезпечават отбрана, и виждаме, че те понижават с течение на времето. От предходен опит с коронавируси можем да кажем, че имунитетът понижава със същото движение, с което понижават и антителата, и това е индикация за намаляващ имунитет на популационно равнище ", споделя Уенди Баркли от изследователския екип.

При хората, чието заболяване от COVID-19 е доказано от златния стандарт - PCR тест, се следи по-слабо изразен спад на антителата спрямо човеци, при които заболяването е протекла без признаци и не са знаели за първичната си зараза.

Изследователите не са отчели смяна в равнищата на антитела при здравни служащи. Това евентуално се дължи на неведнъж излагане на вируса.

По думите на Уенди Баркли бързото понижаване на антителата от зараза не значи безусловно, че ще има последствия за кандидат-ваксините, които са в клинични тествания. " Добрата ваксина може да е по-добра от естествения имунитет ", споделя изследователката.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР