Проучване на учени от Държавния университет на Северна Каролина предполага,

...
Проучване на учени от Държавния университет на Северна Каролина предполага,
Коментари Харесай

Този заместител на захарта може да увреди вашето ДНК и да увеличи риска от рак

Проучване на учени от Държавния университет на Северна Каролина допуска, че химикал, формиран от един неестествен подсладител, може също да повреди нашата ДНК.

Въпросният подсладител с нулево наличие на калории е сукралозата, която е към .

Световната здравна организация неотдавна предложи  да не се употребяват избрани заместители на захарта за подкрепяне на отслабването, заявявайки, че има малко доказателства за дълготрайна изгода.

Сукралозата се употребява в хиляди артикули, в това число печива, питиета, дъвки, желатини и замразени млечни десерти.

В допълнение към увреждането на ДНК, новото изследване откри, че сукралозата може да докара до и да усили интензивността на гени, свързани с инфектиране и рак.

Констатациите от това изследване „ покачват опасенията за здравето и сигурността във връзка с продължаващото наличие на сукралоза в питателните доставки “, пишат създателите на 29 май в публикация, оповестена в Journal of  and  Environmental Health .

Потенциални въздействия на сукралозата върху здравето

Регулаторното утвърждение на сукралозата се основава на изследвания, които допускат, че тя минава през тялото непроменена.

Но създателите на новото изследване показват по-ранни проучвания, които демонстрират, че някои чревни бактерии  могат да трансформират сукралозата в сходна молекула, наречена сукралоза-6-ацетат.

Това съединяване също се намира в дребни количества в някои търговски сукралозни артикули, като непряк артикул от индустриалния развой.

В новото изследване, когато учените изложиха човешките кръвни кафези на сукралоза-6-ацетат, те откриха, че той предизвиква спирания в ДНК. Това евентуално може да усили риска от рак или други здравословни проблеми.

Регулаторни организации като Европейския орган за сигурност на храните дефинират оптималните равнища на сукралоза-6-ацетат, позволени в питателните артикули.

Въпреки това, количеството на този химикал в една порция напитка, съдържаща сукралоза, може да бъде задоволително високо, с цел да повреди евентуално ДНК, показват създателите на новото изследване.

Хората също могат да бъдат изложени на още по-високи равнища, когато чревните бактерии трансформират сукралозата в сукралоза-6-ацетат.

Допълнителни лабораторни опити, извършени от учените, повдигнаха други опасения по отношение на евентуалното влияние на този химикал върху тялото.

В един тест учените излагат човешка чревна тъкан на сукралоза-6-ацетат, откривайки, че той усилва активирането на гени, свързани с инфектиране, оксидативен стрес  и рак.

Те също по този начин откриха, че сукралоза-6-ацетатът – и самата сукралоза – повреждат връзките, които държат дружно клетките, които покриват човешките вътрешности, причинявайки пропускливост на червата.

Това може да разреши на чревните микроби и молекули да се реалокират от червата в тялото, в това число такива, които нормално излизат от тялото с изпражненията.

Пропускливите вътрешности се свързват с (IBD) и може да способства за  хронично чернодробно заболяване.

Индустрията на подсладителите застава зад сукралозата

В отговор на новото изследване, представител на Международната асоциация на подсладителите акцентира, че сигурността на сукралозата е доказана от световните органи за сигурност на храните и регулаторни органи, в това число Администрацията по храните и медикаментите и Европейския орган за сигурност на храните.

Сукралозата е минала една от най-обширните и задълбочени стратегии за тестване, провеждани върху която и да е хранителна добавка в историята, което докара до консенсус по отношение на нейната сигурност в цялата световна научна и регулаторна общественост.

В допълнение, те споделиха, че равнищата на сукралоза-6-ацетат в продуктите на сукралоза са „ прецизно следени от постоянни индустриални процеси “.

Тестването, осъществено по време на производството обаче, не би отчело сукралоза-6-ацетат, основан от чревни бактерии от сукралоза.

Предвид резултатите от новото изследване и други скорошни проучвания, създателите на публикацията приканиха за нов регулаторен обзор на здравните резултати на сукралозата в питателните артикули.

Проучването е различен „ червен байрак “ за заместителите на захарта

Новото изследване дава още един червен байрак за евентуалните опасности за здравето от някои изкуствени подсладители.

Този път включва сукралоза.

В , оповестено през 2022 година в  The BMJ , група френски откриватели откриха, че потреблението на сукралоза е обвързвана с по-висок риск от сърдечно-съдови болести, инсулт и коронарна болест на сърцето.

Други заместители на захарта, като  и калиев ацесулфам, също покачват риска от тези резултати, откриха откривателите.

Друго , оповестено в списанието Cell , сподели, че сукралозата и захарина евентуално могат да покачат равнищата на кръвната захар. Това е обвързвано с по-висок риск от  диабет вид 2 , сърдечни болести и инсулт.

В това изследване тези заместители на захарта освен предизвикват повишение на кръвната захар като трапезната захар, само че също по този начин предизвикват промени в микробиома – което значи, че не минават през тялото без резултат, както преди се вярваше.

Чревният микробиом е група от бактерии и други микроби, живеещи в червата. Нарушенията в микробиома могат да за затлъстяване,  диабет вид 2 , заболяване на червата и някои типове рак.

Здравият чревен микробиом също така  поддържа  имунната система и здравето на сърцето и мозъка.

Някои изследвания демонстрират, че някои изкуствени подсладители може да имат негативно влияние върху нашия микробиом, което може да докара до по-лоша имунна и метаболитна функционалност и психологично здраве.

 при мишки откри, че ниска доза сукралоза може да промени микробиома на червата на животните.

Друго при хора откри сходно влияние на сукралозата върху равнищата на избрани чревни бактерии. Това изследване също по този начин сподели, че сукралозата въздейства негативно върху концентрациите на  глюкоза  и инсулин в кръвта.

Използвайте изкуствени подсладители в умерени количества

Когато хората ядат храни със заместители на захарта, те заменят рисковете за здравето от добавените захари с напълно нов лист от опасности, за доста от които към момента не знаем нищо, тъй като изкуствените подсладители не са проучвани доста.

Освен това, макар че подсладителите без захар имат нула или малко калории, те не понижават желанието за сладко.

В резултат на това те могат да имат противоположния резултат да накарат някого да има вяра, че може да яде неограничени количества закуски или лакомства, тъй като са „ без захар “.

Храните могат да повлияят на здравето непосредствено посредством резултатите, които имат върху тялото. Но някои храни също могат да увредят здравето, като трансформират цялостното качество на диетата.

Когато хората се насищат с модифицирани храни – без значение дали са направени с трапезна захар или сурогат на захарта – те евентуално ще ядат по-малко богати на хранителни субстанции храни като плодове, зеленчуци, ядки и семена. Тези храни са значими за физическото и психическото здраве.

За да поддържа цялостното здраве, се предлага на хората да употребяват изкуствени подсладители в умерени количества, в случай че въобще би трябвало да ги употребяват.

Ако желаете нещо сладко без захар, може да употребявате стевия или Monk. Някои от тези артикули обаче съдържат изкуствения подсладител еритритол, който е обвързван с .

Еритритолът, като манитол и ксилитол също могат да причинят непотребни газове и отичане на корема при хора със синдром на раздразнените вътрешности.

Така че търсете артикули, които не съдържат еритритол. Друг вид е да употребявате пресни листа от растението стевия, което, сходно на други билки, можете да отглеждате в дворната градина или даже в дома си.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР