Процесионки се срещат всяка пролет в борови и дъбови гори,

...
Процесионки се срещат всяка пролет в борови и дъбови гори,
Коментари Харесай

Вид гъсеницa предизвикват сериозни алергични реакции

Процесионки се срещат всяка пролет в борови и дъбови гори, допустимо е да провокират обрив, конюнктивит, кашлица, болки в гърлото. Това изясни доктор Шасине Вели, доктор в Клиниката по незабавна токсикология към Военномедицинска академия.
По думите ѝ, гъсеницата се среща главно в южните скатове на Стара планина, на Средна гора и в Родопите, където има основно дъбови и борови гори.
" Тази гъсеница е добре позната, прави се годишен мониторинг на разпространяването ѝ и се взимат нужните ограничения от Изпълнителна организация по горите ", добави тя.
Д-р Шасине Вели изясни, че през последните 15 години честотата на тези гъсеници е намаляла.
Изключително токсични са космите на гъсеницата, която се придвижва като „ на влакче “. Така се движи в края на пролетта, когато гъсеницата слиза на земята. На земята ще продължи виталният цикъл на гъсеницата, който е към два месеца и включва пет процеса, които се реализират, до момента в който гъсеницата се трансформира в пеперуда, живееща 24 часа.
Боровата процесионка се среща и в градските паркове, само че популациите им не са огромни. Видим ли дърво, в чиято корона има бяла, пухкава къделя, това приказва, че там има ларви или че гъсеници към този момент слизат на земята.
" Заради мощно токсичните косми на гъсеницата тя се възприема като " жилеща ". Космите съдържат отрови и белтък. При допиране на гъсеницата човек може да получи обрив, който от време на време е доста изразен ", съобщи доктор Вели.
По думите ѝ, е допустимо и да се получи вторично възпаление, което изисква сериозна лекарска интервенция.
" Космите на тези гъсеници елементарно се откъсват даже и от полъх на вятър, което води до инхалаторно влияние върху човек или животно, в случай че попаднат по лигавиците им. Това може да аргументи конюнктивит, болки в гърлото или кашлица. Терапията на тези положения планува банкет на противоалергични лекарства, включващи антихистаминови и кортикостероидни медикаменти. При вторично засягане може да се употребяват кремове, съдържащи антибиотици, който е алергизиращ. Ако човек, потърпевш от такава гъсеница, е самичък, би трябвало да измие засегнатото място и да одобри антихистаминов медикамент ", поучава лекарят.
По думите ѝ, обривите се демонстрират доста бързо и би било добре да се потърси лекарска помощ допустимо най-скоро след контакт с гъсеницата.
" Ние не сме имали случаи на летален излаз измежду пациенти, които са били наранени от гъсениците ", сподели още тя.
" При децата локалните прояви биха били по-обширни, само че в същинския смисъл на животозастрашаващи прояви не би трябвало да се стига, в случай че има вярна лекарска интервенция ", добави доктор Вели.
При хора, страдащи от хронични болести, има по-голям риск, само че при тях рискът е огромен и при ужилване от пчела или оса.> Животните могат да пострадат, в случай че настъпят гъсеницата или в случай че тя ги ужили. Д-р Вели поучава хората да заобикалят да вървят боси в регионите, в които видят къделите в короните на дърветата, да не допират гъсениците, а домашните любимци да не се позволяват наоколо до тях.
БНТ
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР