Процесът по изтичане на медици в чужбина продължи и през

...
Процесът по изтичане на медици в чужбина продължи и през
Коментари Харесай

Нигерийка, завършила медицина във Варна, специализира в добричката болница

Процесът по приключване на медици в чужбина продължи и през отиващата си 2018 година. Броят на напускащите лекари обаче понижава.

У нас не липсват и експерти от чужбина. Сред тях е и доктор Шерифатд Аканби от Нигерия. Избрала е да специализира в добричката болница.

Шерифатд приключва медицина през 1998 година във Варна, след това се връща на работа в родината си. Наскоро още веднъж идва в България, с цел да специализира детски заболявания.

" В никакъв случай  няма да остана в България, ще се прибера у нас. Защото първо аз съм по държавна поръчка, вземам стипендия от страната. Аз съм на техни разходи и би трябвало да се върна. А и ние в Нигерия сме 200 милиона по население и би трябвало да ги лекуваме тези деца ", споделя Шерифатд. 

От управлението на болничното заведение разчитат новозавършилите медицина във Варна да изберат да специализират точно там. 

В опит да бъдат привлечени и арестувани млади лекари и медицински експерти община Добрич подкрепя финансово битовите им потребности – такси за детски градини и ясли, наем на общинско жилище и пътни разноски.

" При нас също хората се бунтуват за по-високи заплати, даже имаше преди няколко месеца стачка. Примерно като един експерт към 2500 до 3000 $ вземат. Но е добре. Аз мисля, че страната би трябвало да направи по този начин, че лекарите да бъдат удовлетворени ", споделя Шерифатд. 

И през идната година в добричката болница се чакат специализанти, които се надяват да останат на работа.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР