Процесът на разширяване на ЕС е спрял през последното десетилетие

...
Процесът на разширяване на ЕС е спрял през последното десетилетие
Коментари Харесай

В London School of Economics: Блокадата на България за РСМ подкопава глобалната роля на ЕС

Процесът на разширение на Европейски Съюз е спрял през последното десетилетие и наподобява дребна вероятност някоя от актуалните страни кандидатки да си обезпечи присъединение в близко бъдеще. Неуспешната стратегия за разширение на Европейски Съюз би имала обилни последствия за доверието в Европейски Съюз като световен артист , изключително като се има поради, че други страни като Китай в този момент играят все по-важна роля в Западните Балкани , написа London School of Economics and Political Science.

Преди последната среща на върха сред Европейски Съюз и Съединени американски щати, Шарл Мишел , ръководител на Европейския съвет, въодушевено разгласи, че " Америка се завръща ". По време на визитата на президента Байдън в Европа имаше няколко събития, с цел да се оправдае това изказване.

Първо, срещата на върха на НАТО в Брюксел на 14 юни понижи напрежението сред някои европейски членове на НАТО и Съединени американски щати , като в същото време се насочи и към главните провокации пред сигурността, произлизащи от Китай и Русия .

Второ, основен източник на търговски проблеми сред Съединени американски щати и Европейски Съюз е позволен с подписването на съглашение за комерсиалния спор сред Boeing и Airbus. Това евентуално отвори пътя за по-нататъшни договаряния по съглашение за свободна търговия сред Европейски Съюз и Съединени американски щати по време на президентството на Байдън.

Трето, Съединени американски щати увериха европейските си сътрудници , че са подготвени да създадат компромис във връзка с изменението на климата .
 Британия, Европейски Съюз и Запада в борба за Балканите против Русия и Китай
Британия, Европейски Съюз и Запада в борба за Балканите против Русия и Китай

Санкции против съперници, помощ от НАТО, присъединение към Европейски Съюз и да се избегне боен спор

Сега Съединени американски щати се ангажираха с посочените цели на Европейски Съюз в региона на сигурността, търговията и изменението на климата. Но остава един въпрос: в случай че Америка се " върне ", тогава по кое време Европейски Съюз ще се върне към тези проблеми? И в трите области Европейски Съюз значително е в модела на задържане .

Нито един от тези стълбове не стои самичък като едно начинание. Свежите провокации, пред които е изправен Европейски Съюз , предизвикват разнообразни гледни точки и актуализация на прагматизма , който е присъщ за вземането на политики от Европейски Съюз след финансовата рецесия през 2008 година Икономическото възобновяване на Европейски Съюз от 2008 година насам е плитко и сходно подобряващо възобновяване е явно по време на пандемията, изключително в Южна Европа.

В геополитически проект Арабската пролет и украинската рецесия утвърдиха метода на Европейски Съюз за " мека мощ ". Вероятно това е " по-мека " мощ, в сравнение с преди десетилетие. С новия проект за възобновяване от пандемията Европейски Съюз връща нещо на своите държави-членки. Но какво може да предложи за Европа като цяло?

Застоялият развой на разширение на Европа

Седмица след визитата на Байдън, Конференцията за бъдещето на Европа зае централно място в Европейския парламент. Сред другите изводи беше задължението да се отвори процесът на разширение за страните от Западните Балкани . И въпреки всичко единствено няколко дни по-късно Европейският съвет реши да не подхваща идващите стъпки за присъединение на Албания и Северна Македония .

Този път, наред с прагматизма на Дания, Франция и Холандия, България бе тази, която се стреми да приложи условия , свързани с етническите основи и история на Северна Македония , като аршин за присъединението на страната към Европейски Съюз.

Това е почти разказът за процеса на разширение през последното десетилетие: институционални задължения за включване на Западните Балкани в Европейски Съюз и политически разлики сред държавите-членки за установяване на обща стратегия за тази цел.
 В Скопие: България не ни пуска в Европейски Съюз, само че ще ни води в космоса
В Скопие: България не ни пуска в Европейски Съюз, само че ще ни води в космоса

Има да се свърши доста повече работа на Земята...

Процесът на разширение на Европейски Съюз е ориентиран към запазването на мира поради присъединяване на страните от Западните Балкани в споровете в някогашна Югославия. Предизвикателствата в района са обилни спрямо предходното разширение на " огромния гърмеж " през 2004 година, изключително във връзка с икономическите трансформации и върховенството на закона.

Настоящата траектория на интеграционния развой също поразително се разграничава от предходните разширявания . Това докара до спомагателни " прътове в колелата " в границите на производството, които съществуват без значение от критериите от Копенхаген и критериите на Европейската комисия.

Вместо да се концентрира върху преимуществата на този развой, методът на Европейски Съюз има наклонност да клони към прагматизъм. Това е без значение от обстоятелството, че консолидираното на страните от Западните Балкани в Европейски Съюз би могло да понижи риска от бъдещи спорове и да сдържа други участници, които да подкопаят стабилността на Европа посредством своите търговски и капиталови действия в района.

Честите изказвания от 2000 година насам успокояват Западните Балкани, че ще бъдат членове на Европейски Съюз, само че към момента не е ясно по какъв начин ще бъде спазено това заричане.

След края на Студената война интернационалната общественост добави разнообразни механизми за подсилване на световната сигурност . Взаимозависимостта е необятно развита даже измежду нововъзникващите стопански системи, което задейства международните търговски потоци. В Европа този принцип за поощряване на взаимозависимостта даде обилни резултати освен във връзка с икономическата сигурност, само че и на общественото равнище.

В този подтекст сигурността се смята за главно условие за реализиране на стопански напредък и обществена непоклатимост . Както евроскептиците, по този начин и еврофилите са съгласни, че европейската интеграция е освен стопански план, само че и план, фокусиран върху мира и сигурността . Всъщност единният пазар на Европейски Съюз не би бил вероятен без сигурност в Европа.

Държавите-членки на Европейски Съюз би трябвало да признаят, че макар другите им възгледи за процеса на разширение, несполучливата стратегия за разширение би отслабила способността на Европейски Съюз да предизвиква мира и просперитета в Европа.

Това би сложило под въпрос статута на Европейски Съюз като модел за останалия свят , като в същото време подкопава напъните му за поощряване на по-добро международно ръководство , преход към зелена стопанска система, човешки права и народна власт. Разширяването на Европейски Съюз безспорно е спомогнало за подсилване на сигурността в Европа и също по този начин е от изгода за единния пазар.
 За Меркел участието на РСМ и Западните Балкани в Европейски Съюз е стратегически мотив
За Меркел членството на РСМ и Западните Балкани в Европейски Съюз е стратегически мотив

Според нея и Макрон " доста ясно " е декларирал своята поддръжка за присъединение към Европейски Съюз

Състезание с Китай

Европейският парламент предизвиква другите институции на Европейски Съюз, изключително Европейския съвет, да ускорят процеса на разширение заради все по-важната роля, която други страни играят сега в Западните Балкани .

По време на неотдавнашните срещи на върха на Г-7 и НАТО , както Италия, по този начин и Германия показаха песимизъм по отношение на опасността, която Китай съставлява за Европа. Китай е главен пазар за немския експорт и той попадна в заглавията, като даде ранна помощ на Италия по време на първата вълна от пандемията Covid-19. Италия е и единствената западноевропейска страна, избрала да взе участие в китайската самодейност " колан и път ".

Западните Балкани съставляват по-малко от един % от Брутният вътрешен продукт на Европейски Съюз . Въздействието на самодейността " Един пояс, веднъж " в района, който се нуждае от усъвършенствана инфраструктура, може да бъде доста. Китай сподели нараснала подготвеност да развива връзки с нововъзникващите стопански системи и в този момент въпросът за Европейски Съюз е по какъв начин той може да отбрани привлекателността на своя модел на ръководство.

Всичко това зависи от процеса на разширение . Преговорите с техните многочислени глави и критерии са механизъм за поддържане на фантазията за участие жива за страните от Западните Балкани, само че не е ясно до каква степен тези страни могат да станат устойчиви на тази тактика.

За да се оправи с този застоял развой, Европейски Съюз би трябвало още веднъж да сложи разширението в центъра на своя дневен ред .

Политиката безспорно остава потребен роман за обвързване на районната сигурност в Западните Балкани с европейската сигурност , само че остава фактът, че има малко аргументи да се счита, че страните от района евентуално ще се причислят към Европейски Съюз в близко бъдеще.
 Залязващата любовна история Европа-САЩ
Залязващата любовна история Европа-САЩ

Забраненият сюжет на Кисинджър: Европа губи независимостта си от Вашингтон, не от Москва или Пекин
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР