Процесът на присъединяване към еврозоната, започвайки с участието на националната

...
Процесът на присъединяване към еврозоната, започвайки с участието на националната
Коментари Харесай

Процесът на присъединяване към еврозоната ще насърчи растежа и реформите в България

Процесът на присъединение към еврозоната, започвайки с присъединяване на националната валута в Европейския валутен механизъм (ERM II), ще бъде катализатор за по-нататъшни усъвършенствания, корекции и промени в България,заявява шефът на Българска народна банка Димитър Радев, представен от уеб страницата SeeNews.

"Всичко това ще бъде от изгода за стопанската система ", отбелязва гуверньорът в предговора към отчета за Форума на формалните парични и финансови институции.

Макроикономическото показване на България е солидно, паричната непоклатимост на страната е реалност от повече от 2 десетилетия, а системата на Валутния ръб, която свързва българския лев към еврото, е безкомпромисна, регистрира Димитър Радев.

"България поддържа уравновесен бюджет и се счита, че има най-ниското съответствие дълг към Брутният вътрешен продукт в Европейски Съюз. Банковият бранш е постоянен, като финансовата адекватност и ликвидността надвишават междинните за Европейски Съюз ", прибавя ръководителят на Българска народна банка.

Според Радев е разумно да се чака, че страна с такива индикатори не трябва да бъде блокирана, а по-скоро приветствана да стартира пътуването си към присъединение към еврозоната посредством присъединяване на националната си валута в ERM II.

Коментарите на Радев съответстваха с оповестението на мнението на Европейската централна банка (ЕЦБ), че България би трябвало да се оправи с макроикономическите несъответствия и би трябвало да одобри закони за опазване независимостта на централната банка, с цел да извърши критериите за присъединение към еврозоната, отбелязва SeeNews.

Действителното време на приемане на еврото ще зависи в по-малка степен от номиналните критерии за конвергенция от Маастрихт, на които България дава отговор от доста години, и повече от действителната конвергенция на стопанската система, твърди Димитър Радев.

"Има структурни и институционални политики, които би трябвало да бъдат поредно прилагани, с цел да се форсира действителната конвергенция ", споделя гуверньорът на Българска народна банка.

Европейската комисия съобщи в своя отчет за доближаването, оповестен дружно с отчета на ЕЦБ, че България не дава отговор на изискванията за приемане на еврото, защото законодателството за централната банка в частност не е изцяло съвместимо с условията на Договора за действието на Европейски Съюз.

България изпитва макроикономически несъответствия, свързани с уязвимите места във финансовия бранш, съчетани с високи задлъжнялост и необслужвани заеми в корпоративния бранш, разяснява Комисията, добавяйки, че устойчивите структурни недостатъци пречат на трудовия пазар да се усъвършенства по-бързо.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР