Процесът на интеграция в ЕС предвижда всички страни от Западните

...
Процесът на интеграция в ЕС предвижда всички страни от Западните
Коментари Харесай

Марио Драги: Западните Балкани трябва да се присъединят към ЕС едновременно

Процесът на интеграция в Европейски Съюз планува всички страни от Западните Балкани да се причислят към Съюза по едно и също време, съобщи италианският министър председател Марио Драги, написа албанската медия " Екзит ".

На конференция с албанския министър председател Еди Рама Драги изрази поддръжката на Италия за интеграцията на Албания в Европейски Съюз.

" Италия следи от близко хармонизирането на албанските стандарти с тези на Европейския съюз и ще продължи да го прави. И за Италия, и за Албания това е доста значимо за стабилността на Балканите, тъй като освен ще се реализира процесът на влизане на Албания в Европейския съюз, само че и в случай че се вземе поради влизането на други балкански страни ", сподели Драги.

Изявлението на Драги, което пристигна след среща с Рама в Рим, всъщност удостоверява, че пътят на Албания към Европейски Съюз ще остане обвързван със Северна Македония.

Междувременно в изказването си Рама повтори думите на холандския министър председател Марк Рюте, като сподели, че всичко ще зависи от изхода на българските избори.

" Това, което ще се случи с европейските Балкани, за положително или неприятно, има въздействие върху Европа, а отвън тази вътрешна граница са шест страни в сърцето на Европейски Съюз ", сподели Рама.

Президентските избори в България ще бъдат решаващи за пътя на Албания и Северна Македония към Европейски Съюз, сподели холандският министър председател Марк Рюте по-рано след среща в Тирана с албанския министър председател Рама.

" За да организира Албания своята Първа междуправителствена конференция, е от значително значение въпросите сред България и Северна Македония да бъдат позволени. Надявам се това да се случи. Вие сте създали доста. За да бъда почтен, Албания реализира точния прогрес ", изясни Рюте.

През юни тази година Съветът по общи въпроси на Европейски Съюз не съумя да реализира съглашение за започване на договаряния за присъединение към Европейски Съюз с Албания и Северна Македония. Вето на България върху Северна Македония направи невероятно единомислещото решение на 27-те министри на външните работи, което наказа и Албания.

През октомври българският президент сподели, че България ще отстрани ветото, в случай че бъдат изпълнени избрани условия.

Въпреки това опцията за ново българско държавно управление след третите парламентарни избори тази година поражда очаквания за Северна Македония, а затова и за Албания.

След изборите в неделя в България, македонският специфичен делегат за договарянията Владо Бучковски приказва за огромни очаквания за намиране на общ език с възможното ново държавно управление, което евентуално ще бъде управлявано от Кирил Петков и с външния министър Даниел Лорер.

Бучковски сподели на " Слободан Печат ", че " Лорер има изключителни знания и е най-близкият помощник на Петков. Той беше в кабинета му, когато беше длъжностен министър на стопанската система. Той е евреин и е приключил университета в Тел Авив. Казват, че има опит в договарянията и е идеалният човек за решение на казуса ".

Кирил Петков, политик-центрист, който евентуално ще оглави новото българско държавно управление, сподели пред EURACTIV България, че желае по-прагматичен и воден от разговор метод към Северна Македония.

Той предлага договарянията със Скопие да се водят с присъединяване на бизнесмени и учени. В изявлението си за EURACTIV Петков разгласи, че този развой би трябвало да се ръководи от някой като Лорер.

Петков изясни, че от Скопие ще желаят няколко неща, като отбрана на правата на българските жители и българското малцинство - " само че не посредством смяна на Конституцията, тъй като ще стане комплицирано ".

Сега Владо Бучковски споделя, че Скопие получава обнадеждаващи сигнали от България за нова тактика, която съгласно него ще удовлетвори македонците, само че означи, че времето не е на тяхна страна.

Бел.ред.
Първите по смъртност в света са последни по изборна интензивност.
Ние, българите .
Наистина ли не ни пука по какъв начин ще продължим напред?!
Ще оставим ли твърдите партийни ядра на статуквото и гласовете от прилежаща страна да решат и тези избори?!
Да излезем в неделя и да гласуваме всеобщо!

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР