Процентът на ваксинациите срещу грип сред високорисковите групи в Европа

...
Процентът на ваксинациите срещу грип сред високорисковите групи в Европа
Коментари Харесай

Спад на ваксинациите срещу грип в Европа


Процентът на имунизациите против грип измежду високорисковите групи в Европа е намалял за последните седем години. Това демонстрират данни на Световната здравна организация (СЗО) , сумирани от първото изследване на покритието на ваксини против грип в Европейския район. То е извършено от Европейския център за предварителна защита и надзор на болесттите и Регионалния офис на СЗО за Европа, като обгръща интервалите 2008-2009 година и 2014-2015 година

Половината от страните, участващи в проучването, регистрират понижаване на броя на наличните ваксини, което е една от аргументите за спада на имунизираните.

По-малкият обсег на сезонната ваксина против грип в Европа заплашва повече хора от разболяване по време на грипната зараза и идната пандемия, предизвестяват двете организации, осъществили изследването.

"Ваксинацията е най-ефективната мярка за попречване на тежки болести, породени от грип. Въпреки това, съгласно нашите проучвания, използването на ваксина против грип непрекъснато понижава в редица страни в Европейския район ", разяснява доктор Жужана Якаб, районен шеф на Световната здравна организация за Европа. Според нея, това носи сериозен риск за хората, най-много за възрастните хора, които са част от рисковите групи. „ Призовавам европейските страни да усилят обсега на имунизацията, с цел да реализиран имунизация при 75% от възрастните и другите рискови групи ", добави тя.

"Всички държави-членки на Европейския съюз се ангажираха с постигане на 75% имунизация при възрастните хора и други уязвими групи, само че тази цел към момента не е реализирана “, споделя доктор Андреа Амон, шеф на Европейския център за предварителна защита и надзор на болесттите. Той посочи, че неговата организация ще продължи работата с държавите-членки на Европейския съюз, да поддържа напъните им в посока възстановяване на имунизационния обсег измежду популацията “.

Данните от

проучването на Европейския център за предварителна защита и надзор на болесттите и Регионалния офис на СЗО за Европа бяха оповестени през 2018 година В редица страни в Западна Европа се следи нарастване на тежките случаи на грип и смъртност, породена от него.

Свързани публикации.. Тестват първата универсална ваксина срещу грип 0 Защо и по какъв начин грипът поврежда сърцето? 0 Ваксинирахте се против грип, а сте заболели – за какво? 0

Възрастните хора - с по-висок риск от гибел при грип

Над 44 000 души годишно умират от остри респираторни болести, свързани със сезонния грип в Европейския район, оповестяват от Световната здравна организация. Според годишните изследвания, макар че 34 000 (над 75%) от тези смъртни случаи в Европа са измежду хората на възраст над 65 години, слагането на ваксини в тази група остава ниско. По-малко от един на всеки трима възрастни хора се имунизира в страните от Европейския район на СЗО.

Ваксинацията е целесъобразна при хора с хронични болести, макар че обсегът там е под 40% в множеството страни. Поставянето на ваксина е неотложно и при здравните служащи, само че данните сочат, че по-голямата част от тях също не го вършат. Според статистиката, общо 90% от страните са предложили имунизирането при бременни дами през 2014/2015 година, спрямо 40% преди пандемията от грип А (H1N1) през 2009 г. Въпреки това покритието като цяло е ниско, като половината от страните регистрират под 10%;
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР