Процентът на преждевременно отпаднали ученици е близо 14 на сто,

...
Процентът на преждевременно отпаднали ученици е близо 14 на сто,
Коментари Харесай

Идея: Обвързват получаване на допълнителни помощи с ходенето на децата в училище

Процентът на прибързано отпаднали възпитаници е близо 14 на 100, което е сред 130 000 и 150 000 души, заяви министърът на образованието Красимир Вълчев. Той добави, че е допустимо и тази информация да не е точна. Министърът добави, че съгласно засечените данни от ГРАО и министерството, доста деца и възпитаници не се откриват - над 200 000. Най-точната информация ще се получи на терен, когато стартира работата на екипите за връщане на учениците в учебно заведение, изясни той.

Близо 20% от ромските деца отпадат от учебно заведение

По думите му, работата на екипите, които ще работят за връщане на децата в учебно заведение, ще е в границите на 130 000 - 150 000. Според министъра, обгръщането в предучилищна възраст е основно за децата, които са от фамилии, чиито родители са с ниско обучение, чиито майчин език не е българският. По думите му подготовката в предучилищна възраст е едно от най-важните условия за консолидираното им в просветителната система.

Как ще се ограничи отпадането на учениците от учебно заведение?

Вълчев уточни, че за връщането на отпадналите в учебно заведение се надява да се употребяват и всички механизми на насила. Той изясни, че ще има директна работа с родителите, някъде ще се употребяват и посредници. Министърът изясни, че ще се трансформират и разпоредбите за разпределяне на помощи.

Синдикати: Ранни бракове лишават ромските деца от право на обучение
 
Може би ще обвържем спомагателни помощи с посещаемостта в учебно заведение, сподели той. За малолетните майки, които са в майчинство и не посещават учебно заведение, министърът сподели, че те могат да продължат образованието си на по-късен стадий и са от тези случаи, към които ще бъдат фокусирани напъните. Според първичния план за бюджета за обучение за идната година парите ще бъдат увеличени с над 350 милиона лв., заяви още Вълчев.

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР