Процедурата по отнемане в полза на държавата на незаконно придобито

...
Процедурата по отнемане в полза на държавата на незаконно придобито
Коментари Харесай

Антикорупционният закон на ГЕРБ пропуска лобизма, установи "Прозрачност без граници"

Процедурата по лишаване в интерес на страната на нелегално добито имущество не би трябвало да се включва в пълномощията на антикорупционния орган, тъй като се смесват разнообразни области на правно контролиране, задължени лица и веществен обсег. Това мнение застъпва асоциация " Прозрачност без граници " за плана на напълно нов антикорупционен закон на Министерството на правораздаването.

Според нея въпреки и официално вероятен, подобен метод опонира и на Закона за нормативните актове. Асоциацията е изпратила писменото си мнение до министерството и декларира, че ще взе участие в разискването на 1 септември в Народното събрание.

Становището откроява дефицити в проектозакона и обрисува празнините, в него, които биха затруднили приложението му. Асоциацията приканва законодателите да положат старания и да дадат опция за сформиране на комисия по метод, който да дефинира оптималната представителност и да показва политическа самостоятелност.

" Сегашното предложение е ръководителят на антикорупционния орган да се избира от Народното събрание, като той предлага зам.-председател и членове, разпределя ресорите сред тях и може да желае промяната им, което оприличава органа по-скоро на едноличен, в сравнение с групов ", се споделя още в мнението. В него се предлага вид за основаване на колегиален орган, членовете на който да имат законово систематизиране, пълномощия и ресори и да не зависят от волята на ръководителя. " Честа процедура е и самите членове на груповия орган да избират ръководител ", аргументира се " Прозрачност без граници ".

Регламентираното в закона разбиране " спор на ползи " оставя усещане за по-малък обсег от възприетите европейски и международни стандарти

като не включва евентуалният спор на ползи и другарските връзки на хората по високите етажи на властта.

Организацията показва, че в законопроекта се съдържат празноти в разнообразни направления. Сред по-значимите е неналичието на уредба, която да сложи граници пред така наречен " посланичество на ползи ", пред органите на изпълнителната и законодателната власт, познато като " лобиране ".

" Недоумение буди текстът, който планува отнетото нелегално добито имущество да постъпва по извънбюджетна сметка в интерес на комисията ", е друга рецензия в мнението на асоциацията. Оттам мислят, че противодействието на корупцията би трябвало да се реализира посредством последователност сред съставите на комисията вместо да се подменя едновременно целия ѝ състав. Не са планувани и ограничавания на броя мандати, които членовете могат да имат. Това е метод, който опонира на цялостната наклонност в българското законодателство. " За толкоз важен орган и с оглед огромната дълготрайност на мандата е удачно той да бъде стеснен до един ", се споделя още в мнението.

Асоциация " Прозрачност без граници " предлага и включването на две значими тематики в обсега на закона – регламентирането на лобистките контакти на лица на висши длъжности в изпълнителната и законодателната управляващи и отбраната на лица, подаващи сигнали за корупция в структурите, в които работят. Водени сме от убеждението, че с разширението обсега на закона ще бъдат наранени проблеми, които имат доста отражение върху целия набор от корупционни феномени и практики в страната.

Цялото мнение четете тук.

Остра рецензия към антикорупционния закон на ГЕРБ насочиха и юристите. За нея четете тук.

В законопроекта се планува основаването на нов обединен самостоятелен орган, който да сплотява функционалностите на съществуващи обществени органи и звена с главната роля да прави действителни инспекции на декларациите за имущество и ползи, да реализира производства за определяне на спор на ползи и да прави отнемането на нелегално добито имущество.

Новият самостоятелен орган би трябвало ще се назовава Комисия за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добитото имущество съгласно плана на ГЕРБ. Бъдещата комисия ще стъпи въз основата на в този момент настоящата Комисия за лишаване на нелегално добито имущество, като към нея се вливат Комисията за попречване и определяне на спор на ползи и на Центъра за предварителна защита и противопоставяне на корупцията и проведената престъпност към Министерския съвет (БОРКОР), съответното звено от Сметната палата. Според Цачева в република с парламентарно ръководство ръководителят на този обединен орган следва да се избира от Народното събрание и останалите му членове.

В момента текат публични разисквания по двата плана - на ръководещите и този на Българска социалистическа партия.

Това е вторият опит за приемане на антикорупционен закон. В края на мандата на предходния парламент от програмата на правната комисия и Народното събрание отпадна плана, прочут като закона на тогавашния вицепремиер Меглена Кунева.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР