Протоиерей Евгений Павелчук е на 57 години, роден е в

...
Протоиерей Евгений Павелчук е на 57 години, роден е в
Коментари Харесай

Лагери с казаци, шествие под императорски знамена. Какво се знае за изгонения от България беларуски свещен...

Протоиерей Евгений Павелчук е на 57 години, роден е в село Рудск, Яновски регион, Брестка област на Беларус. В едно от интервютата той напомни, че е пристигнал при Бог с помощта на баба си. На уеб страницата на Минската епархия написа, че Павелчук е ръкоположен за дякон през 1995 година, а за духовник през 2004 година Протоиерейът е приключил Минската духовна семинария през 2002 година и Киевската духовна академия през 2009 година

Въпреки това, преди да се обърне към религията, беларусинът служи в армията - в Подмосковието, като част от силите за противоракетна защита.

" В гората, без да напущам в продължение на две години: секретно звено - споделя той за този интервал. - През втората година от службата бях назначен на длъжността " секретар " на секретния отдел. Позицията беше доста виновна, само че в това време имаше задоволително свободно време. Четох доста, само че още повече мислех. Именно в армията ми влезе в сърцето мисълта, че Бог съществува. "

След армията Павелчук постъпва в Института по просвета и след дипломирането си отпътува за Гродно със брачната половинка си Ирина: в този град той е началник на локалния културен център. В Гродно той стартира да взе участие в православния живот и най-сетне става духовник.

Павелчук стартира да служи в Шчучин, дребен град в Гродненска област: там той стартира градежа на църквата Богоявление. Младият духовник служи там четири години, след което през ноември 2008 година е изместен в катедралата " Света Покров " в Гродно, където служи през идващите девет години.

Още в Шчучин младият духовник стартира да се занимава с православно обучение на младежта: основава православния военно-патриотичен клуб „ Дружина “. Миналата година беше маркирана 15-ата годишнина на тази организация: на нея участва персонално помощникът на Лукашенко в Гродненска област, някогашният министър на вътрешните работи Юрий Караев. По време на тържеството членовете на клуба поставиха клетва под знамето с лика на съветския княз Александър Невски.

Още през 2015 година беларуското издание „ Наша Нива “ направи следствие за активността на „ Дружина “ и различен сходен клуб „ Славяни “ (който Павелчук също основа в Гродно). Оказа се, че и двата паравоенни клуба набират най-вече така наречен „ сложни “ младежи, които са били доведени в инспектората по делата на малолетните. Журналистите откриха, че инструкторите на младежите са носители на идеологията на „ съветския свят “ и членове на казашки формирования. Но тогава Павелчук сподели, че не вижда нищо неприятно във обстоятелството, че такива младежи се образоват на ръкопашен пердах, пукотевица с револвер и картечница, оцеляване и основите на здравното образование.

След началото на спора в Донбас клубовете „ Славяни “ и „ Дружина “ намерено разгласиха известия на страниците си в обществената мрежа ВКонтакте за присъединение към „ православната война за руснаците, Новоросия и Русия “.

Евгений Павелчук постоянно се появява в Гродно в компанията на казаци от групите „ Казашки Спас “ и „ Немански казаци “, а представители на Россотрудничество постоянно участват на проведените от него събития. Сред функционалностите на тази съветска държавна организация са ръководството на съветската държавна благосъстоятелност в чужбина, развиването на интернационалните връзки на Руската федерация с непознати страни, както и „ поощряване на разпространяването в чужбина на справедлива визия за модерна Русия “. „ Россотрудничество “ постоянно се свързва с активността под прикритие на съветските разследващи служби.

Журналистът Денис Ивашин в обява на уеб страницата Informnapalm означи доста активизиране на казашкото придвижване и православните военно-патриотични клубове под управлението на Руската православна черква в Гродненска област на Беларус. " Днес в православните епархии на Гродненска област има осем PVPK, до момента в който в цяла Беларус те са малко повече от двадесет. Шест PVPK са основани непосредствено към Гродненската православна епархия, четири от тях в самия Гродно ", той написа. Ивашин свързва работата на тези клубове с Павелчук и неговия предходник протоиерей Аркадий Косьяненко.

През септември 2015 година Павелчук взе участие в религиозно шествие в град Сопоткин покрай беларуско-полската граница. Формално шествието беше отдадено на 101-та годишнина от явяването на Пресвета Богородица в Августовската гора, само че по някаква причина участниците тогава взеха със себе си черно-жълто-белите флагове на Руската империя, които са постоянно употребен от съветските националисти. Към тези флагове участниците в марша закачиха и георгиевски лентички.

Отговорност за имперските флагове поеха представители на горепосочената организация „ Казашки Спас ” от Минск. Но забавно е, че в шествието под тях участваха и представители на Гродненския граничен отряд, които охраняват границата с Полша.

„ Той е абсолютният представител на „ съветския свят “, споделя за Павелчук един от свещениците, който по това време работи и в Гродно, „ Той лиши беларусите от правото на самостоятелност, смяташе ги за част от съветския народ. ”

Събеседникът на Радио Свобода удостоверява, че Павелчук постоянно е бил последовател на казашкото придвижване и постоянно е посещавал събития в Москва. След известно време заради това той имаше спор с архиепископа на Гродно Артемий (Кищенко).

„ Когато главата на Руската православна черква патриарх Кирил назначи Павел (Пономарев) за митрополит в Беларус, той по едно и също време назначи архимандрит Васиан (Змеев) за представител на Руската православна черква в Беларус “, споделя свещеникът. /също изпъден от България дружно с Павелчук – бел. ред./ Той беше „ очите и ушите “ на Кирил в Беларус, а информаторът на Змеев в Гродно беше Павелчук. Именно Павелчук се оплака на Змеев, че свещеник Артемий желае автокефалия и мисли за беларусизацията на черква. "

В резултат на този спор с директния си началник Павелчук напуща Гродненската епархия и се озовава в манастира " Св. Елисавета " в Минск - голяма бизнес империя и център на " съветския свят " в Беларуската православна черква. Там той дава отговор, наред с други неща, за придвижванията против алкохолизма и умереността.

Както белоруската работа на радио " Свобода " заяви по-рано, манастирът " Св. Елисавета " намерено поддържа военната експанзия на Русия в Украйна и събира пари за съоръжение за съветската войска.

През март 2018 година архимандрит Васиан (Змеев) от Беларус беше изместен в България като представител на Руската православна черква в тази страна. През ноември 2020 година Евгений Павелчук също беше изпратен в България след Змеев - като чиновник на църквата " Св. Николай Мирликийски Чудотворец " в София.

Българската работа на радио " Свобода " заяви, че в България архимандрит Васиан (Змеев) интензивно се е намесвал в активността на Македонската православна черква и е посетил Северна Македония, с цел да извърши съветска разследваща задача за да провокира разединение в Македонската черква. Изданието не оповестява какви задания е могъл да извършва Павелчук в България.

Настоящее время ", превод ФрогНюз

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР