Противоречива военна помощ за Египет, държана от новия председател на комисията по външни отношения на Сената

...
Новият председател на комисията по външни отношения на Сената ще
Коментари Харесай

Новият председател на комисията по външни отношения на Сената ще блокира спорния транш от военна помощ за Египет, обяви той в събота.

Решението на сенатор Бен Кардин в последната минута в деня на крайния срок 30 септември последва обратна реакция относно неотдавнашното решение на Държавния департамент да използва освобождаване от националната сигурност, за да заобиколи ограниченията, свързани с човешките права, наложени на помощ от 235 милиона долара.

Блокирането идва, след като предишният председател на комитета, сенатор Боб Менендес, беше обвинен в корупция по обвинения, че е приемал подкупи, за да помогне на Египет да получи военна помощ. Демократът от Ню Джърси не се призна за виновен.

Демократичният сенатор от Ню Джърси Робърт Менендес влиза във Федералния съд на Манхатън в сряда, 27 септември 2023 г. в Ню Йорк. Менендес и съпругата му Надин са обвинени заедно с трима бизнесмени в заговор за получаване на стотици хиляди долари подкупи, включително пари в брой, златни кюлчета, кабриолет Mercedes и плащания по ипотека.
Демократическата партия на сенатора от Ню Джърси Робърт Менендес, обвинителен акт в Ню Йорк, Съединени щати - 27 септември 2023 г. Демократическият сенатор от Ню Джърси Робърт Менендес влиза във Федералния съд на Манхатън в сряда, 27 септември 2023 г. в Ню Йорк. Менендес и съпругата му Надин са обвинени заедно с трима бизнесмени в заговор за получаване на стотици хиляди долари подкупи, включително пари в брой, златни кюлчета, кабриолет Mercedes и плащания по ипотека. Демократическата партия на сенатора от Ню Джърси Робърт Менендес, обвинителен акт в Ню Йорк, Съединени щати - 27 септември 2023 г. Джон Анджелило/UPI/Shutterstock

„Конгресът е ясно, чрез закона, че резултатите на правителството на Египет по редица критични проблеми с правата на човека, доброто управление и върховенството на закона трябва да се подобрят, ако двустранните ни отношения трябва да бъдат устойчиви“, Кардин, демократ от Мериленд , се казва в изявление. „Следователно няма да позволя чуждестранното военно финансиране, което в момента се разглежда, да продължи напред.“

Като председател Кардин добави, че възнамерява да „блокира бъдещи чуждестранни военни фондове, както и продажбата на оръжие на правителството на Египет, ако то не предприеме смислени и устойчиви стъпки за подобряване на условията за човешките права в страната си“.

Администрацията на Байдън задържа 85 милиона долара помощ за Египет през септември, пренасочвайки ги към Тайван и Ливан. Критиците, включително Кардин, казаха, че държавният секретар Антъни Блинкен не е трябвало да освобождава баланса от 235 милиона долара от транша от военна помощ от 320 милиона долара.

Активисти за правата на човека аплодираха съботното решение на Кардин със списък от видни групи, които го нарекоха „добре дошли и спешно необходими новини“.

Задържането на 320 милиона долара помощ – от общо 1,3 милиарда долара годишно – би било голям удар за Египет и режима на президента Абдел Фатах ас-Сиси, който се очаква да се кандидатира за преизбиране в края на годината.

Белият дом отправи въпроси към Държавния департамент, който не отговори веднага на искането на CNN за коментар.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР