Противоречив и обвит в тайнственост, американският писател и антрополог от

...
Противоречив и обвит в тайнственост, американският писател и антрополог от
Коментари Харесай

Ако не ти харесва това, което получаваш, промени това, което даваш и още 19 мъдри урока от загадъчния дон Хуан

Противоречив и обгърнат в загадъчност, американският публицист и антрополог от перуански генезис Карлос Кастанеда е емблематичен за края на 70-те години на предишния век с поредицата си от книги, в които разказва прекарванията си от срещата с дон Хуан Матус – индианец от племето яки. Самият дон Хуан е не по-малко загадъчен – по отношение на неговото битие се водят разногласия, защото никой с изключение на Кастанеда не е виждал мистичния индиански шаман. Факт е обаче, че книгите от поредицата стават извънредно известни и намират милиони фенове по целия свят. Чрез своя мистериозен индианец Кастанеда приказва за силата да притежаваш сегашния миг и да контролираш своя разум, да използваш заплахата като инструмент за развиване, за умеенето да приемаш ориста и още доста мъдрости, които си коства да погледнем отново…

1. Хората доста рядко си дават сметка, че във всеки миг могат да изхвърлят от живота си всичко, което желаят. По всяко време. На мига!
2. Всеки човек се ражда с всичко належащо за това екстравагантно странствуване, каквото е неговия живот.
3. Винаги помни, че пътят е просто път. Ако усещаш, че не би трябвало да вървиш по него, го остави.
4. Нещата не се трансформират. Човек просто трансформира метода, по който ги вижда, това е всичко.
5. Нещастието на хората е контрапункт сред нелепостта и незнанието.
6. Всеки би се удивил от това, на какво е кадърен, когато е притиснат до стената.
7. Можеш да се сбогуваш по доста способи. Най-добрият е като запазиш спомен за всичко положително, което си дал и получил, и бъдеш горделив, че си бил част от това. Така се сбогува воинът.
8. За да вземеш максимума от живота, би трябвало да умееш да се променяш. Но най-трудно е да вземеш решение за това.
9. Единственият умен консултант, който имаме, това е гибелта. Всеки път, когато усещаш, че нещата не вървят или си на ръба на пропастта, обърни се и попитай гибелта по този начин ли е.

10. Никога на никого не се нервирам. Никой човек не може да направи нещо, което да си заслужава такава реакция от моя страна. Ядосваш се на хората, когато чувстваш, че постъпките им са значими, а аз от дълго време не чувствам нищо сходно.
11. Това, което правиш в даден миг, може да се окаже твоето последно деяние на земята. На света няма мощ, която да може да ти подсигурява, че ще живееш даже още една минута.
12. Нищо не може да кали духа на воина по този начин, както предизвикването да си има работа с невъзможни хора, имащи власт.
13. Постъпвай по този начин, като че ли си в сън. Действай самоуверено и не търси оправдания.
14. Не се обяснявай прекомерно доста. Когато обясняваш за какво не можеш да направиш едно или друго, на процедура се извиняваш за своите дефекти, надявайки се, че ще ти простят.
15. Ако не ти харесва това, което получаваш, промени това, което даваш.
16. Най-голямата спънка за множеството хора е техният вътрешен разговор. Когато човек се научи да го приключва, всичко става допустимо. И най-невероятното става изпълнимо.
17. Всеки върви по своя път. Ако се движиш по него на драго сърце, значи това е твоят път. Ако се чувстваш зле на него – то във всеки един миг можеш да го напуснеш, без значение какъв брой надалеч си стигнал. И това ще бъде вярно.
18. Ние се нуждаем от цялото си време и цялата си сила, с цел да победим нелепостта в себе си.
19. Всичко се състои в това, в което се фокусираме. Всеки от нас самичък става или трагичен, или мощен. Работа, която се изисква и за двете е една и съща.
20. За да станеш човек на познанието, би трябвало да бъдеш боец, а не хленчещо хлапе. Бори се, не се предавай, не се оплаквай, не отстъпвай, бори се до последно. И всичко това е единствено, с цел да схванеш, че на света няма нищо, което би имало значение.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР