Противопоставянето между централното испанско правителство и сепаратистите в Каталуния продължава

...
Противопоставянето между централното испанско правителство и сепаратистите в Каталуния продължава
Коментари Харесай

Обичаме Испания, но в неделя референдум ще има, заявиха каталунски лидери

Противопоставянето сред централното испанско държавно управление и сепаратистите в Каталуния продължава и през днешния ден, единствено два дни преди неразрешения референдум в североизточния район, съобщи ДПА, представена от Българска телеграфна агенция.

След като той беше разгласен за противоконституционен от конституционния съд на Испания, държавното управление в Мадрид съобщи, че ще предотврати произвеждането на референдума, плануван за 1 октомври. Полицията арестува представители на каталунски управляващи, подкрепящи независимостта, и иззе милиони бюлетини, в това число 2,5 милиона, открити през вчерашния ден.

" Искаме да изразим уважението, почитта си, даже в случай че щете, любовта, която изпитваме към Испания ", съобщи на конференция през днешния ден в Барселона вицепремиерът на Каталуния Ориол Жункерас, часове преди заключителния протест в града с апел да се гласоподава с " Да " на референдума.

По думите на вицепремиера желанията на Мадрид не разколебават, а единствено ускоряват решимостта на каталунските управляващи да създадат всичко допустимо, с цел да обезпечат условия за гласоподаване. Министърът на външните работи на Каталуния Раул Ромева съобщи, че гласуването ще премине " напълно спокойно ".

За да изразят поддръжката си за референдума и независимостта на провинцията, по улиците на основните градове в региона минаха каталунски фермери с 2150 трактора, в това число към 400 в Барселона, заяви синдикатът " Унио де пахесос ", съобщи испанската организация Европа прес.

Испанската и каталунската полиция получиха разпореждане да отделят учебните заведения, в които нормално се разполагат изборни секции. " Ще има други възможности ", съобщи Жункерас, в случай че постройките бъдат блокирани и не могат да се употребяват.
Според каталунските управляващи право на глас имат над 5.3 млн. каталунци, които ще могат да гласоподават в 2315 секции от 9 ч. локално време до 20 ч.

Испанска консервативна организация провежда през днешния ден в Мадрид пародиен референдум и призоваваше хората да гласоподават дали желаят Каталуния да остане част от Испания, съобщи Асошиейтед прес. Проявата се състоя на централния площад " Пуерта дел сол " в испанската столица. Според уредниците в акцията са взели участие няколко хиляди души и множеството дали своят вот за оставане на Каталуния в Испания.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР