Противоположно на някои очаквания, износът на Китай към САЩ дори

...
Противоположно на някои очаквания, износът на Китай към САЩ дори
Коментари Харесай

Китай с най-нисък икономически растеж от кризата насам

Противоположно на някои упования, износът на Китай към Съединени американски щати даже се е повишил с 14.5% за първите три тримесечия на 2018 година по отношение на същия интервал на 2017 година

Номинален (в червено) и действителен (в синьо) растеж на Брутният вътрешен продукт на Китай

Увеличаване

Номинален (в червено) и действителен (в синьо) растеж на Брутният вътрешен продукт на Китай

Преглед на оригинала [Financial Times] Смаляване
Още по тематиката
Китай трансформира остров Хайнан в голяма зона за свободна търговия

Най-южната провинция получава неповторими пълномощия за промени
16 окт 2018
Чуждестранните автокомпании са разтревожени от забавящия се китайски пазар

Намаляването на растежа на Брутният вътрешен продукт и пренасищане с коли в огромните градове водят до спад в продажбите
14 окт 2018
Китай се пробва да притегли повече задгранични вложители с данъчни облекчения

Така Пекин се пробва да компенсира отрицателните резултати от комерсиалната война
3 окт 2018 Китайската стопанска система набъбна с най-слабия си тепм от началото на световната рецесия, а държавното управление и регулаторите поставиха старания да успокоят вложителите. Брутният вътрешен артикул (БВП) се е повишил с 6.5% през третото тримесечие на годишна база, което е под упованията и на пазара, и на държавното управление. Ръстът на промишленото произвеждане и потреблението се забавило, до момента в който износът се задържа на високо равнище макар комерсиалната война със Съединени американски щати.

Координирана отбрана

Малко преди публикуването на данните шефът на Китайската централна банка И Ган, ръководителят на банковия и осигурителен регулатор Гуо Шуцин и Люи Шию, началник на депозитара, направиха изказвания, призоваващи вложителите да останат спокойни. Гуо съобщи, че неотдавнашните " ненормални съмнения " на китайските тържища не отразяват икономическите основи на страната и " стабилната финансова система ".

Вицепремиерът Лиу Хе също прикани за успокоение и изрази доверие в устойчивостта на китайската стопанска система, фондови пазари и препоръчаните от Пекин промени пред три от най-големите медии на страната, написа Financial Times. Лиу съобщи, че до момента в който сега растежът наподобява невисок, видяно от историческа позиция, перскептивите за китайската стопанска система си остават положителни. Според него резултатите от комерсиалната война със Съединени американски щати са мощно пресилени и по-скоро психически. Не на последно място, Лиу даде обещание, че Китай въпреки всичко удобно ще надмине държавно планувания годишен растеж от 6.5%.

Признаци на уязвимост

Макар че стопанската система остава на път да реализира задачата на Пекин за напредък през тази година от към 6.5%, резултатите от третото тримесечие демонстрират повече признаци на уязвимост - закъснение на индустриалното произвеждане, на продажбите на дребно, по-слаби вложения на огромните играчи и възходящи корпоративни банкрути.

През последната година акциите на китайските компании са изгубили 30% от цената си, а показателят CSI 300, който следи китайските сини чипове, се е свил с 25.5%. За да преодолее срутва на фондовите пазари, Пекин организира редица промени, с цел да улесни вложенията в частни китайски компании. Централната банка понижи прага за банковите запаси, с което обезпечи още 100 милиарда $ за кредитиране на банките, а държавното управление даде обещание сливанията да се утвърждават по-бързо.

Структурни проблеми

Близката до държавното управление китайската асоциация на обществените науки (Cass) предвижда по-рано тази седмица растеж от 6.6% през третото и четвъртото тримесечие на 2018 година, преди стопанската система да се забави до растеж от 6.3% през 2019 година От Cass дефинират повдигането на лихвите в Съединени американски щати, все по-интензивната комерсиална война и нарасналите опасности в разрастващите се пазари като фактори, които вредят на китайския стопански напредък.

От друга страна, вътрешни фактори също затрудняват стопанската система. Борбата на китайското държавно управление с възходящия дълг мощно забавя вложенията в инфраструктурни планове, като за последната година са били блокирани вложения и планове на стойност от 2.5 трлн. юана.
Забавянето на растежа и комерсиалната война се отразява на потреблението - продажбите на дребно са нарастнали с 9.3% през първите три тримесечия на 2018 година, което е спад от 10.4% през миналата година. Продажбите на коли са намалели трети следващ месец през септември, което евентуално ще докара до първи годишен спад от близо 30 години.

Търговската война - с нараснал експорт към Съединени американски щати, към този момент

Търговската война и митата на Тръмп също имат забавен резултат върху китайската стопанска система. Първата в действителност огромна вълна мита се случи през септември и не се регистрира в досегашните данни. Противоположно на някои упования, износът към Съединени американски щати даже се е повишил с 14.5% за първите три тримесечия на 2018 година на годишна база. Това се изяснява с продължаващия взрив на американската стопанска система и евтиния юан, който е понижен с над 10% по отношение на $ тази година, което подкрепя износа.
Голяма част покачването на износа обаче се генерира от производителите, които се конкурират, с цел да изпълнят поръчките си и да доставят артикули, преди комерсиалният спор да се задълбочи при започване на идната година. Това, в действителност, се чака да отнеме от бъдещия напредък на страната.
" Политиците в Китай се пробват да схванат по какъв начин да реагират на комерсиалната стратегия на Съединени американски щати и са по-малко уверени в позицията си на международната сцена спрямо предходните цикли ", споделя Бин Ши, портфолио управител в Acadian Asset Management, пред Wall Street Journal.

Ако забавянето на стопанската система продължи, китайските управляващи са подготвени да вкарат ограничения за по-голяма поддръжка, като да вземем за пример отпущането на повече средства към банките за заеми, увеличение на държавните разноски за инфраструктура и понижаване на корпоративните налози. Такива ограничения обаче могат в допълнение да задълбочат проблемите с дълга на страната.

" Правителството явно е загрижено за забавянето на растежа ", споделя Есвар Прасад, икономист от университета " Корнел ". Но увеличението на финансовите опасности може да ограничи способността на Китай да форсира в допълнение паричната си политика. Това допуска, че фискалната политика би трябвало да играе по-силна антициклична роля ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР