Противоконституционно и извън правомощията на служебното правителство е да предлага

...
Противоконституционно и извън правомощията на служебното правителство е да предлага
Коментари Харесай

Служебен кабинет не може да натрапва стратегии, подразниха се Зелените от ДБ

Противоконституционно и отвън пълномощията на служебното държавно управление е да предлага

Тази позиция обявиха от Политическа партия " Зелено Движение ", които са част от обединението на " Да, България ", по отношение на Стратегическата визия за развиване на електроенергийния бранш на Република България 2023 година - 2053 година, утвърдена от Министерски съвет.

От партията упорстват за екологична оценка на документа преди да се одобри, както и да се създадат наложителните публични съвещания.

Всички документи по повод бранш енергетика и предвиждащи създаване или извеждане на АЕЦ и огромни Водноелектрическа централа изискват наложителна екологична оценка, оценка за съгласуемост с задачите на Натура 2000 мрежата и на процедура за публично присъединяване в процеса на взимане на решения, показва се още в позицията.
 Васил Велев: Енергийната тактика на кабинета удовлетворява единствено мафията
Васил Велев: Енергийната тактика на кабинета удовлетворява единствено мафията

Работодателите отиват на среща с енергийния министър

Министърът на околната среда и водите да спре използването на Стратегическата визия, желаят от " Зелено Движение " и допълват, че в случай че това не се случи, ще апелират взетото решение на Министерски съвет, което е жестоко нарушаване на голям брой европейски и национални екологични правила.

Нарушение регистрират и по отношение на интернационалното законодателство, защото не е спазен режимът за нотификация по Конвенцията от ЕСПО за трансгранична процедура по стратегическа екологична оценка, които изискват препоръчаните нови АЕЦ мощности и планове на река Дунав.

От партията напомнят и че доникъде на 2023 година страните членки на Европейски Съюз би трябвало да актуализират своите Интегрирани проекти климат и енергетика за 2030 година, както и Дългосрочните тактики за декарбонизация за 2050 година Държавите членки обаче следва да развиват своите стратегически визии съгласно европейските цели и задължения.

Категорично депутатите на Политическа партия " Зелено придвижване " в 48-ото Народно заседание ще се опълчват на опитите на Министерски съвет да търси поддръжка от народните представители за утвърдени на Стратегическата визия, споделя се в позицията си.

От партията показват, че този документ на служебното държавно управление е в нарушаване на член 3 от Директива 2001/42/ЕО — Директива за стратегическа екологична оценка, на член 6 от Директива 92/43/ЕИО на Съвета за запазване на естествените местообитания и на дивата флора и фауна, член 6 от Конвенция за достъп до информация, присъединяване на обществеността в процеса на взимане на решения и достъп до правораздаване по въпроси на околната среда, както и на член 31 на Закона за биологичното многообразие и глава Шеста от Закона за запазване на околната среда.
 Енергийната тактика на Христов - заравяне на бранша по модела на Кремъл
Енергийната тактика на Христов - заравяне на бранша по модела на Кремъл

От ЦИД виждат корупция в Проекта на служебното правителство
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР