„Противоепидемични мерки срещу COVID-19 вероятно ще има още другата седмица“,

...
„Противоепидемични мерки срещу COVID-19 вероятно ще има още другата седмица“,
Коментари Харесай

Очакват се още противоепидемични мерки от идната седмица

„ Противоепидемични ограничения против COVID-19 евентуално ще има още другата седмица “, разгласи в утринния блок на bTV здравният министър Стойчо Кацаров. Той разяснява, че обстановката със заболеваемостта в страната се следи извънредно деликатно.

„ Това, което ни тревожи, не е мащабът, а скоростта, с която пораства болестта “, разяснява Кацаров.

Мерките ще обиден първо събитията на закрито, където ще бъде стеснен потенциалът на визити. В момента тези пространства работят с 50% потенциал, като съгласно проекта за деяние при пандемии следва той да бъде понижен на 30%.

„ Според отчетите на РЗИ-тата главният източник на болест са всеобщите събирания, в това число битови “, разяснява Кацаров.

„ Ние следим обстановката, като предвиждаме опция за имунизирани хора да посещават събития “, добави той. Здравният министър прибавя, че желаят при въвеждането на нови ограничения редом да тръгнат и ограничения за подкрепяне на засегнатите сектори.

Той добавя, че ще се заложи също и на районни ограничения според от заболеваемостта.

„ Ние сме обезпечили нужните медикаменти и защитни средства. Процедурите по подготовка на системата са в ход, само че това което усилва рисковете е неприятното положение на здравната ни система като цяло “, добави Кацаров.

„ Към този миг няма потребност от ограничения по отношение на образователните заведения. За тях ще се взема решение в седмицата преди началото на образователната година “, сподели Кацаров. Той посочи, че детските градини ще работят до последно.

Стойчо Кацаров сподели, че спомагателните 1000 лв. за лекарите за август месец са под въпрос поради висящата актуализация на бюджета.

„ Тази актуализация е нужна. Народното събрание би трябвало да ни разреши да правим заплащания. И тук не става въпрос единствено за парите на първа линия, а за медикаменти, за лекуване с антитела, за Ремдесивир “, сподели Кацаров.

„ Имаме всичко належащо за посрещане на тази вълна до края на август, може и доникъде на септември. Всички ограничения са взети, само че би трябвало да бъдат финансирани “, сподели още здравният министър.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР