Противно на общоприетото схващане, нишестето в преварените макарони няма да

...
Противно на общоприетото схващане, нишестето в преварените макарони няма да
Коментари Харесай

Вредни ли са преварените макарони

" Противно на общоприетото разбиране, нишестето в преварените макарони няма да навреди на здравето ви ", споделя Антонина Леонтиева, диетолог и експерт по хранене в медицински център " Медскан ".

Според Леонтиева прясно сготвените артикули са по-добри от тези, които са престояли в хладилника . След три дни предпазване консумирането им заплашва с отравяне, защото тестото е добра среда за размножаване на патогенни микроорганизми.

" Разбира се, всяка храна е добра, когато е прясна. Ако макароните ви са в хладилника повече от три дни, те са нечисти с бактерии и надлежно има риск да се развият патогенни бактерии и просто можем да се отровим с тези тестени произведения ", сподели тя.

Също по този начин варените макаронени произведения могат да бъдат инфектирани с гъбични спори, продължи лекарката. Невъзможно е да се отровим със спори на гъби, акцентира Леонтиева, те са условно патогенни.

В същото време диетологът счита за подозрително изказванието, че след загряване на тестените произведения нишестето стартира да отделя нездравословни субстанции . " Ако сварим пастата и я изядем, ще получим единствено нишесте.

Впоследствие то се подлага на разграждане в стомаха, при което се получава глюкоза, която използваме за сила. Ако извадим от хладилника охладена паста и я изядем, в този случай нишестето придобива самобитна устойчивост, т.е. нашите ензими не са в положение да го разградят изцяло и да го трансфорат в глюкоза ", изяснява тя и прибавя, че този механизъм е по-слабо изразен при пастата, в сравнение с да вземем за пример при студените картофи, където се образува по-резистентно нишесте.

Освен това е значимо да се помни, че макаронените произведения са много калорични - 200 грама варени макарони съдържат 314 калории , тъй че не е целесъобразно да се ядат на вечеря. Организмът просто няма да има задоволително време да изразходва получената сила.

Ако към пастата добавите лоен сос или сирене, калоричността на ястието ще се усили няколко пъти, по тази причина е по-добре да ядете паста със зеленчуци и зеленина или зеленчукови сосове.

Вредността и изгодите от пастата, продължава Леонтиева, зависят както от суровините, по този начин и от методите на готвене и самостоятелните характерности на организма. Според нея незадоволително сварената паста (алденте), която е леко твърда, е по-полезна.

Там се резервират повече хранителни субстанции, в това число витамини В и Е, калий, калций, магнезий, фосфор, цинк и мед.

Всеки миг е значим! Последвайте ни в и, с цел да сте в крайник с тематиките на деня
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР