Противници на ограничителните мерки в Канада заради коронавируса протестираха вчера

...
Противници на ограничителните мерки в Канада заради коронавируса протестираха вчера
Коментари Харесай

Втори пореден ден на масови протести в Канада срещу мерките заради коронавируса

Противници на ограничаващите ограничения в Канада поради ковид стачкуваха през вчерашния ден за втори следващ ден в Отава. В другия завършек на страната, на запад, камиони блокираха автомагистрала, водеща към Съединените щати, в символ на взаимност с " Конвоя на свободата ", блокирал столицата, предават Франс прес и Българска телеграфна агенция.

Полицията в Отава заяви, че има съществено наличие в центъра на града, където са се събрали стачкуващи и недоволни водачи с камионите си. Нашите запаси са " под напън и изцяло заети ", се отбелязва в полицейското официално съобщение.

Канадската столица стана през уикенда сцена на огромни митинги против рестриктивните мерки. Основна роля в тях изиграха водачи на камиони, гневни поради условието да бъдат имунизирани, с цел да може да минават най-дългата сухоземна граница на планетата. В Отава пристигнаха протестни конвои от разнообразни места в страната.

Полицията в канадската столица стартира няколко следствия за поругаване на монументи, други вандалски прояви и закани против чиновници на реда.

" Отвратен съм, че стачкуващи танцуваха върху Гроба на Незнайния боец и поругаха Националния боен мемориал ", реагира в Туитър началникът на генералния щаб на канадските въоръжени сили Уейн Еър. Той сподели, че причинителите на тези срамни актове " би трябвало да се срамят ".

Според медии министър председателят Джъстин Трюдо и фамилията му са били отведени в събота на скрито място.

В западната провинция Албърта, камиони блокираха покрай границата автомагистрала, водеща към Съединените щати. Граничният пункт е отворен, само че на процедура коли не могат да минават по този път, който има значимо значение за стокообмена сред двете страни.

Възможно е митингите в Отава да продължат още известно време. Демонстрантите, някои от които са пристигнали чак от тихоокеанската провинция Британска Колумбия, на хиляди километри на запад, имат намерение да останат в столицата няколко дни, отбелязва Франс прес.

Кметът на Отава Джим Уотсън прикани протестиращите да прекратят своите акции, с цел да може ситуацията в града да се възстановява. " Честно казано, (жителите на канадската столица) се усещат пандизчии в личните си домове ", сподели той пред държавната телевизия.

В Туитър кметът на Отава прикани част от стачкуващите да спрат да тормозят своите съграждани.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР