Протестите започнаха на 16ти септември заради смъртта на Махса Амини.

...
Протестите започнаха на 16ти септември заради смъртта на Махса Амини.
Коментари Харесай

Иран може да удави протестите в кръв

Протестите започнаха на 16ти септември поради гибелта на Махса Амини. Правителството вкара по-строги закони и санкции в " Закона за Хиджаб и Целомъдрие " през август. Достъпът до интернет в страната бе стеснен и преднамерено спрян в дадени райони.
Вече повече от седмица в Иран текат митинги за повече свободи за дамите в страната. Репортажи, споделени в обществените мрежи, сочат иранчанки като основатели на демонстрациите, в които те горят своите хиджаби и скандират " правдивост, независимост и без наложителен хиджаб ", както и " гибел за диктатора ", наричайки по този начин Али Хаменей, висшият водач на Иран.

Напрежението в Иран се следи деликатно освен тъй като там ръководи тежка религиозна тирания, само че и тъй като азиатската страна е измежду от най-близките съдружници на Русия в района. Руските войски и финансираните от Иран елементи се борят дружно в Сирия, а Техеран неотдавна достави огромно количество бойни дронове, които към този момент се употребяват против Украйна.

Причината за митингите, които се появиха като че ли от нищото, бяха подозренията за полицейска грубост на " моралната полиция " в Иран, която докара до гибелта на 22-годишната активистка за човешки права Махса Амини. Младата иранчанка от кюрдски генезис е била задържана в автомобила на брат й, когато двамата са отивали на фамилно събиране в столицата Техеран. Тогава тя е била принудително изкарана от автомобила за нарушение на закона за носене на хиджаб и съгласно очевидци е била грубо бита с палка в полицейския фургон. След като е откарана в болничното заведение е изпаднала в кома, а след това е умряла от контузиите.
Реклама
" Трагичната гибел на Махса Амини и обвиняванията в мъчение и малтретиране би трябвало да бъдат неотложно, независимо и дейно разследвани от самостоятелен и способен орган, който да обезпечи, че нейното семейство ще може да получи достъп до правдивост и истината. Органите на реда би трябвало да спрат да таргетират, малтретират и задържат дами, които не съблюдават разпоредбите за носенето на хиджаб ",

Протестите се разрастват като горски пожар из цялата страна. Те са най-масови в гъсто обитаемоте райони и огромните градове - столицата Техеран, Орумие, Гонбад-е Кавус, Керманшах и Амол. Но огънят на недоволството към този момент наподобява да е запалил и до момента мирни и тихи райони - за първи път има репортажи за митинги и в южната част на страната от представители на работническата класа в градове като Пакдащ и Еслам Шахр, както и в по-рядко обитаеми региони като остров Кешм и Персийският залив. В крайбрежния град Ношахр най-малко четири автомобила на органите на реда са били запалени от протестиращите през миналата седмица.

Размириците в страната провокираха остра реакция на управляващите в Иран. Полицията беше изпратена да разпръсква митингите, което е довело и до най-малко 41 жертви от страна на протестиращите в разнообразни градове. Рязко е бил спрян и мобилният интернет в страната - мярка, която бе употребена и на вълненията през 2019 година, с цел да затрудни самоорганизацията на протестиращите.

Демонстрациите в Иран не престават и сега, заплашвайки да прераснат в антиправителствени.
Реклама Неморалната полиция
Масха Амини, чиято ненужна гибел провокира сегашните безредици, е следващото име в дълъг лист с дами, които в последните седмици са жертви на зачестила брутална принуда от страна на управляващите в Техеран. Тя е обвързвана с новите правила за облеклото на дамите под името " Закон за Хиджаб и Целомъдрие " наложени от твърдолинейния президент на Иран Ибраим Раиси през август тази година.

Законът планува все по-тежки наказателни ограничения за нарушителите. За дами, които пускат свои фотоси без хиджаб в интернет да вземем за пример, е планувано отнемане от някои обществени права и свободи от 6 месеца до година

Властите в страната считат да вкарат и камери за следене в градския превоз и градовете с потребление на лицево различаване, с цел да могат да бъдат разпознати нарушителките на закона.

" Правителството на Иран от дълго време си играе с концепцията да внедри лицево различаване за хората, които нарушават закона. Режимът там комбинира брутални " старомодни " ограничения на тоталитарен надзор, облечени с нови технологии. Голяма част от популацията на страната сега е в базата данни за национални биометрични данни, защото от ден на ден административни услуги са подвластни от биометрична идентификация. По този метод страната има достъп до всички лица, знаят и къде могат елементарно да ги намерят ", разяснява за The Guardian Азаде Акбари, изследователка в университета в Твенте, Холандия.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР