Протестите срещу насилието в детските градини продължават. Трябва ли да

...
Протестите срещу насилието в детските градини продължават. Трябва ли да
Коментари Харесай

След насилието в Брезичка: Протести, какви са исканията

Протестите против насилието в детските градини не престават. Трябва ли да има наложителни видеокамери в детските градини, откакто преди време майка със скрта камера сподели, че в детска градина "Брезичка " в Бургас има плесници, пердах с пръчка, скубане и обиди от възпитателките.

Кадрите с принуждение от бургаското ОДЗ „ Брезичка” провокираха сериозна дискусия в обществото. Станаха и мотив за национални митинги, които стартираха от събота точно в Бургас. Недоволство имаше в още три града в страната.

Организаторът на митинга в Бургас съобщи, че главните претенции са слагането на видеокамери за наблюдаване. Някои от родителите показаха подозрения, че такива ще бъдат сложени, макар обещанията, съобщи NOVA.

От общината в Бургас отхвърлиха да разясняват. Стана ясно, че от 32 детски градини, в 16 има настоящо видеонаблюдение. Записите се пазели в границите на 15 дни и можело да се преглеждат единствено и само от шефовете. Уверенията на общината са, че до края на тази седмица ще стартира слагането на видеокамери и в ОДЗ „ Брезичка”.

Сменят управлението на детската градина, където бият с пръчка

По-строги правила за държание на учителите в градините и учебните заведения

Протести имаше и в София. 129 ДГ „ Приказен свят” е една от 50-те с вътрешно видеонаблюдение. Директорката на заведението Бойка Софийска съобщи, че приоритет на всеки началник е да обезпечи безвредна среда за образование и образование на децата.

"Над 80% от детските градини имат изцяло външно видеонаблюдение. Положението с вътрешното е много по-сложно, защото в нормативите за образованието у нас този въпрос не е създаден. Трябва да се реализира съгласие сред педагогическия съвет и родителския актив. В над 50 градини има някакви детайли от вътрешно видеонаблюдение. Това носи опасности, тъй като достъпът до него в интернет може да сътвори съществени проблеми.

Министърът на образованието ни

предложения на национална среща, която ще бъде тази седмица с управленията на работодателските организации, синдикатите и наставнически организации, на която ще търсим едно по-общо решение, което да е използвано в цялата страна. Очевидно обществото е узряло за някакъв тип правила и е извънредно време да ги изработим и приемем”, съобщи зам.-кметът по културата и образованието в София доцент доктор Тодор Чобанов.

„ Исканията ни са общо 14 на брой. Не считаме, че камерите ще решат безусловно всички проблеми, само че считаме, че са доста необходими”, разяснява Ева Черногорска, един от уредниците на митингите.

От Асоциация „ Родители” не имат вяра, че видеокамерите ще решат казуса и даже считат, че инсталирането им ще утежни нещата.

„ Видеонаблюдението не е стратегическо решение на казуса. То унищожава доверието, което е наложително сред родители и учители”, счита Красимир Попов, зам.-председател на Синдиката на българските учители.

За още любопитно наличие последвайте страницата ни в Instagram
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР