Протестите срещу избора на Иван Гешев за главен прокурор продължиха

...
Протестите срещу избора на Иван Гешев за главен прокурор продължиха
Коментари Харесай

Седмичен бюлетин за правни новини

Протестите против избора на Иван Гешев за основен прокурор продължиха и пред миналата седмица.

© Георги Кожухаров Седмицата бе оживена от разнопосочни правни вести, които локалните избори не съумяха да изместят.
# Върховният касационен съд разгласи четири нови тълкувателни каузи (вижте по-долу в секцията " Съдебни " ).
# Върховният административен съд пък разгласи две решения по знакови кадрови проблеми. Петчленен състав дефинитивно удостовери отхвърли на Съдийската гилдия на Висш съдебен съвет да образува дисциплинарно произвеждане против председателката на Софийския апелативен съд Даниела Дончева. Тричленен състав удостовери дисциплинарното уволняване на арбитър Румяна Ченалова от Софийски градски съд, като уточни фрапантни нарушавания по съответни каузи. Това решение предстои на обжалване.
# Столичната адвокатура разгласи, че е договорила с управлението на Софийския областен съд отвapянe нa cлyжeбeн вxoд зa aдвoĸaти в двeтe cгpaди нa съда – нa бyл. " Cĸoбeлeв " и нa бyл. " Цap Бopиc Tpeти ".
# Президентът освободи Борислав Цеков от правния си съвет.

//ТОП 3
Докладчици от Венецианската комисия идват в София за диалози по законопроекта на Данаил Кирилов за тримата огромни

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Докладчиците от Европейската комисия за народна власт посредством право (Венецианската комисия) идват в София на 7 и 8 ноември по покана на правосъдния министър Данаил Кирилов, с цел да обсъдят с институции и експертната общественост лансирания от Кирилов законопроект за нов механизъм за следствие и премахване от служба на " тримата огромни " в правосъдната власт – основния прокурор и ръководителите на висшите съдилища. С този законопроект българските управляващи се надяват да убедят Съвета на Европа, че извършват уговорката си за въвеждане на гаранции за дейно без значение следствие на основния прокурор в осъществяване на решението по делото " Колеви против България " на Съда по правата на индивида в Страсбург. Основният проблем, който би трябвало да арбитрира Венецианската комисия е дали е съответно " пакетирането " в едно на основния прокурор с висшите съдии и дали това основава ефикасни гаранции, че е допустимо без значение следствие на индивида на върха на прокурорската пирамида.

Заключение на генералния юрист на Съда на Европейски Съюз по делото за конфискационната процедура против Цветан Василев

Правото на Европейски Съюз не изключва опцията за осъществяване на процедура по конфискация, която не е директно обвързвана с закононарушение и не зависи от произнасянето на присъда. Това е заключението на генералния юрист в Съда на Европейски Съюз Елинор Шарпстън по преюдициалното питане на арбитър Катерина Енчева от Софийския градски съд (СГС) по делото, заведено от антикорупционната комисия КПКОНПИ против банкера Цветан Василев. Гражданското произвеждане се концентрира върху имуществото, не върху следствието, се споделя още там. Тепърва следва Съдът на Европейски Съюз да се произнесе по това дело, само че значителното е, че заключението удостоверява, че правото на Европейски Съюз е използвано към процедурата по гражданска конфискация по българския закон, а затова - и към стандартите на доказване и правата на страните в това произвеждане. Пред Съда на Европейски Съюз има друго дело по отношение на гражданската конфискация отново по преюдициално питане на Софийски градски съд - по делото на КПКОНПИ против някогашната ръководителка на Клиниката по дерматология Мирослава Кадурина и брачна половинка ѝ. В това питане се слагат въпроси за характера на това произвеждане, за стандартите на доказване за законност/ неправомерност на имуществото и за процесуалните права на засегнатите в процеса.

Върховен административен съд анулира продуктовите такси за ТИР-ове и рейсове като първа инстанция

Тричленен състав на Върховния административен съд анулира като първа инстанция текстове от Наредбата за установяване на реда и размера за възнаграждение на продуктова такса, с които през юли 2018г. бе въведена такава такса за ТИР-ове и рейсове. (Решението вижте тук). Отменени са текстовете, които плануват, че при регистрация на тежкотоварните коли (за транспорт на товари над 3.5 тона) и рейсовете (за транспорт на пасажери с над 8 места) се заплаща продуктова такса за преработване. Според съда тези текстове опонират на Закона за запазване на околната среда и Закона за ръководство на отпадъците, също така липсва изясненост по какви критерии е избран размерът на таксата. По калкулации на браншовите сдружения в транспортния бранш тя ще докара до над 12 млн. лева стопански голословни разноски за фирмите. Решението предстои на обжалване пред петчленен състав.

//ОЩЕ ОТ СЕДМИЦАТА В КАПИТАЛ & ДНЕВНИК

Върховен касационен съд пита Съда на Европейски Съюз би трябвало ли да се връщат на ВЕИ събраните противозаконни такси > > Преюдициалното питане е във връзка наложената през 2014 година наказателна такса върху зелената сила, анулирана след това като противоконституцонна
Частното енерго на Домусчиеви > > БМФ Порт Бургас " е прескочила електроразпределителната мрежа на ЕВН и се е вързала непосредствено за държавната ЕСО //(Решението на Съд на Европейския съюз по дело C‑31/18 по преюдициално питане на Административен съд София-град в границите на спор сред КЕВР и електроразпределителното сдружение на ЕВН - " ЕР Юг ", за обектите на " БМФ Порт Бургас " )

Новата инструкция за авторското право в цифровия пазар постанова промени и в България > > Срокът за транспонирането й е до 7 юни 2021 година и работата по това не трябва да се отсрочва, коментар на адв. Цветелина Холиянова и адв. Емилиян Арнаудов

Национален институт по метеорология и хидрология става самостоятелен със закон от 1 януари следващата година > > Станциите, където се правят метеорологичните измервания, стават обществена държавна благосъстоятелност

//ИЗБРАНО ОТ ДРУГИ МЕДИИ

Проф. Иван Русчев: Възможно ли е поръчителство върху всички бъдещи вземания на залогодателя. Възможността да се залагат съвкупности от бъдещи вземания е изключена, остава опцията да бъдат залагани обособени, определяеми бъдещи вземания > > news.lex.bg

Йонко Грозев ще е първият преподавател на " Форум за правдивост ", отдаден на Кристиан Таков. Темата е " Нито воля, нито мощност: съдът като поръчител на демокрацията " > > mediapool.bg

Ако желаете да получавате правния бюлетин на мейла си, направете безвъзмезден абонамент тук:

//ПРОЕКТИ НА НОРМАТИВНИ АКТОВЕ

Министерството на правораздаването предлага план на нови мостри на заповед за осъществяване след анулацията от съда

След като Върховният административен съд дефинитивно анулира образците на заповеде за осъществяване по член 410 Граждански процесуален кодекс в Наредба №6 от 20 февруари 2008 година за одобряване на мостри на заповед за осъществяване, заявление за издаване на заповед за осъществяване и други бумаги във връзка със заповедното произвеждане Министерството на правораздаването разгласява за публично разискване план за допълнение в наредбата, с който да се предолее нормативната празнина. Текстовете от наредбата бяха анулирани поради процедурни нарушавания по издаването й, планът предлага същата редакция.
Коментар на адв. Таня Ибрямова: Последици от анулацията на образците на заповед за осъществяване по член 410 Граждански процесуален кодекс.

//СЪДЕБНИ

Четири нови тълкувателни каузи пред Върховен касационен съд

# По Тълкувателно дело No 4/2019 година пред Общото заседание на гражданската и комерсиалната гилдия (ОСГТК) на Върховен касационен съд е подложен въпросът: " До кого следва да бъде адресирано изказването на длъжника за признание на вземането му, с цел да е налице спиране на отминалостта на съображение член 116, б. " а " Закон за задълженията и договорите? ". Законът гласи, че отминалостта се прекъсва когато длъжникът направи признание на вземането, само че не споделя по какъв начин би трябвало да бъде направено то. Според някои правосъдни сформира признанието би трябвало да е отправено до кредитора или до негов представител в границите на давностния период, съгласно други - не е належащо то да е адресирано до кредитора, задоволително е да е недвусмислено, че задължението съществува все още на признанието. (Определението на тричленния състав с предложение за пояснение вижте тук)

# Пак пред Общо събрание на гражданските и търговски колегии е и т.д. № 5/2019 година с въпрос, който визира поръчителите по контракт за заем. Въпросът е: " При уговорено погасяване на основното обвързване на обособени погасителни вноски с разнообразни падежи, от по кое време тече шестмесечният период по член 147, алинея 1 Закон за задълженията и договорите (б.ред. в който поръчителят остава длъжен по главницата, в случай че кредиторът предяви иск към длъжника) – от датата на падежа за всяка вноска или от настъпване на изискуемостта на целия дълг, в това число в догадка на предварителна дължимост? (Определението тук)

# По Тълкувателно дело No 3/2019 година Общото заседание на Гражданската гилдия (ОСГК) ще дава отговор от кой момент тече двуседмичният период за явяване на работа след възобновяване на работника/служителя с влезнало в действие правосъдно решение - дали от приемане на известието на първоинстанционния съд за решението или от момента на узнаването му по различен метод. Фактът на узнаване на решението може да вземем за пример да бъде манифестиран и с упълномощаване на юрист за събиране на присъдените разходи по издадения изпълнителен лист. (Определението тук)

# По Тълкувателно дело № 4/2019 година Общо събрание на гражданските колегии ще дава отговор на въпроса: " При осъществен градеж от съпрузи по време на брака, без учредено право на градеж, в аграрен парцел, съсобствен сред единия брачен партньор и трето лице, придобива ли се в режим на съпружеска имуществена общественост частта от издигнатото, съответстваща на правата на брачна половинка от съсобствеността върху терена? " (Определението тук)

//ИНТЕРЕСНО ОТ " ДЪРЖАВЕН ВЕСТНИК "

бр. 85 от 29 октомври 2019 г.; бр. 86 от 1 ноември 2019 година

Промени в наредби по кадастъра

В бр. 85 на " Държавен вестник " са обнародвани промени в Наредба № 3 от 2001 година за водене и запазване на регистъра на лицата, правоспособни да правят действия по кадастъра, а в идващия брой № 86 - промени в Наредба № РД-02-20-4 от 2016 година за даване на услуги от кадастралната карта и кадастралните регистри. Те следват промени в Закона за кадастъра и имотния указател (ЗКИР) от това лято за разширение периметъра на лицата, правоспособни да правят услуги по кадастъра, както и поддържането на указател за тези лица, като категорично се записва, че той съществува и в дигитален тип. С измененията се дефинират изискванията и реда за реализиране и преустановяване на активността по административно обслужване от лицата, придобили дееспособност по реда на ЗКИР, контролът върху тях от Агенцията по геодезия, картография и кадастър и типовете документи, които те издават от името на организацията.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР