Протестите срещу Гешев са дело само на една политическа партияОпозицията

...
Протестите срещу Гешев са дело само на една политическа партияОпозицията
Коментари Харесай

Борисов спасил евробъдещето на Скопие и Тирана

Протестите против Гешев са дело единствено на една политическа партия Опозицията в Скопие е с антибългарска реторика Няма учредителен проблем в партията след напускането на Цветан Цветанов След изборите ще доизчистим партията
Българският министър председател Бойко Борисов персонално се намесил по време на Европейския съвет в Брюксел предходната седмица, с цел да избави бъдещото участие на Северна Македония и Албания в Европейския съюз. Мнението му било чуто в съвета заради уважението, което редица водачи на страни-членки изпитват към него , призна самият Борисов в изявление за предаването „ Лице в лице “ по бТВ.

Лично приканих евролидерите още веднъж да дадат вероятност на Северна Македония и Албания, а ориста им да бъде разисквана още веднъж в Загреб по време на Хърватското председателство, посочи министър председателят. „ Тогава сътрудниците се спогледаха, Доналд Туск сподели: „ Да предложим “ и всички се съгласиха. Така че в случай че от вътрешната страна излязла такава информация, по този начин беше “, уточни Борисов.

Разбирам за какво Макрон стопира даването на дата за договаряния: в случай че ориентацията на страната зависи от един човек, тя не е за Европейски Съюз, сподели още Бойко Борисов по въпроса за бъдещото участие на Албания и Северна Македония. Според него опозицията в Скопие е с антибългарска реторика и даже желае ревизирането на решения за идно участие на страната в Европейски Съюз.

„ Дадох им на сътрудниците в Съвета подобен образец: преди години, когато беше Борис Тадич президент на Сърбия, всички ние доста искахме Сърбия да стартира договарянията и със словенския ли, не запомнил съм с кой сътрудник беше, или хърватина, да не загатвам страна, че може да сгреша, към този момент съм позабравил, доста мощно защитихме сръбския президент тогава – Борис Тадич. Беше  Саркози президент и той се обърна към мен и сподели – Бойко, в случай че в една страна, нейната  ориентацията зависи от един човек, тя не е за Европейски Съюз ”. Аз доста добре го запомних това и го цитирах отново тук ", сподели министър председателят.

„ Искам да напомня, че когато България влизаше в Европейски Съюз, имаше безспорен народен консенсус на ръководещи, съпротива и всички политически партии: и на социалисти, и на десни, че нашият път е Европейски Съюз и НАТО. Сиреч, която и партия да пристигна на власт в България, ориентацията не се трансформира. Докато в Северна Македония и Албания споделяме, че в случай че не е Зоран Заев или Еди Рама падне от власт, нещо ще стане. Тогава те не са за този път. В това отношение Макрон заслужава овации “, добави министър председателят.

На въпрос дали Европейският съвет и Европейският парламент ще одобряват предлагането на Европейска комисия за отпадането на мониторинга за България Борисов отговори, че когато сме влизали в Европейски Съюз, тогава е взето решение Европейската комисия да реши какъв брой време ще продължи мониторинговият механизъм.

„ Комисията взе решение да отпадне. Оттук насетне всички останали неща, които допускате, са нови и би трябвало да се взимат обособени решения за всяка една от другите страни. Факт е, че ние сме изпълнили всички инструкции, всички ограничения, които бяха предписани. Далеч не смятам, че сме идеални “, добави министър-председателят.

Той уточни още, че проблеми с правораздаването и вътрешния ред има във всички европейски страни . „ Именно по тази причина доста от сътрудниците показаха неодобрение, че единствено към България и Румъния има подобен механизъм, а към другите няма. В доста други страни също се получават такива недъзи да ги назовем. Сега ще има един общ механизъм за всички страни, което е добре, тъй като ние би трябвало непрестанно да се усъвършенстваме и върховенството на закона да стои постоянно преди всичко “, добави още Бойко Борисов.

Протестите против Гешев са дело единствено на една политическа партия , сподели Борисов. Той добави, че в случай че се върнем обратно във времето, тези оферти и промени в закона, с които прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет издига претендентите за основен прокурор, са били импортирани още по времето, когато Христо Иванов е бил правосъден министър.

„ Тогава, с цел да не се месят политиците, тъй като до тогава знаете по какъв начин се избираха и основният прокурор, и ръководителят на Върховен касационен съд, се взе решение от Народното събрание и законът се промени прокурорите да предлагат и издигат своите кандидатури, а съдиите да предлагат и издигат своите кандидатури “, добави министър-председателят.

Евродепутатът Емил Радев, правосъдният министър Данаил Кирилов и някогашният правосъден министър Христо Иванов биха били най-изявените кандидатури за основен прокурор , призна Бойко Борисов. Според премиера Емил Радев е бил най-подходящата кандидатура за основен прокурор.

Не мога да бъда двуличник. Щях да издигна Емил Радев или Дани Кирилов. Когато си показва основен прокурор, си ги представям тях. А въпреки това да сложа партиен претендент е неприемливо, съобщи Борисов.

" Омбудсман направихме Мая Манолова и видяхте какво направи тя на партията, на мен и на Фандъкова - издигнахме водач от опозицията. В началото Манолова сподели, че е аполитична. Тя твърдеше това. Бях доверчив, лековерен ", съобщи Борисов.

По предложение на Христо Иванов избрахме шефа на съдиите - Лозан Панов . След това предложи ръководителя на Софийския градски съд - най-големия съд в България.

„ Сега имаме всички кметове – това не е естествено. На доста места към този момент са за втори или трети мандат. На някой места по този начин се бяха капсулирали, нанесоха тежки проваляне за партията. Там, където направих промени, резултатите може и да не са положителни в този момент, само че при всички случаи ще са положителни за партията за в бъдеще ”, разяснява Бойко Борисов в отговор на въпрос за упованията му за резултатите от локалните избори.

След изборите ще доизчистим партията , тъй като тежки провали се нанесоха преди европейските избори, уточни Борисов. „ Предстоят още промени в ГЕРБ, доста обновления ще има още, където има потребност. Изборите ще ни бъдат добър регулатор ”, означи той.

Лидерът на ГЕРБ съобщи, че няма подозрения, че техният претендент – Йорданка Фандъкова, ще завоюва борбата в София . „ Този път опитах друго – оставих Изпълнителната комисия и претендентите за кметове сами да си създадат щабовете, листите и акцията.  Надявам се резултатът да е добър ”, уточни Борисов.

Няма учредителен проблем в партията след напускането на Цветан Цветанов , сподели още водачът на ГЕРБ.

Премиерът е черноглед за Брекзит . Вече три години с Брекзит се занимава Европейският съвет. Кой сътрудник сподели един доста прекрасен анекдот, че 2118 година се организира Европейски съвет, идва британският министър председател, с цел да отсрочи Брекзит, единствено, че към този момент Съветът не знае какво би трябвало да взема решение, не запомнили са към този момент защо става въпрос ”.

Колко пъти – то не бяха изключителни препоръки, то не бяха нощи. Ние нямаме късмет да не дадем късмет, тъй като то е такава какафония. Представете си единствено с визовия режим какво ще стане, ами с Митническия съюз, с общия пазар какво ще стане. Понеже никой не си го показва, а във Англия политическите партии виждате какво се вършат.

Мисля, че моята другарка Тереза Мей е най-щастлива сега, тъй като това, което Борис Джонсън й правеше, в този момент му се случва същото в цялостния размер. Така че, ще пишем – отсрочване, отсрочване, отсрочване, и ще си караме по този начин 90-100 години ”.

Нито имам право, нито съм уволнил шефа на Българския футболен съюз Борислав Михайлов , само че показах като всеки жител, пък и от тази позиция, която вършим през спортното и финансовото министерство за футбола, бяха безапелационен, че повече не може да продължава, безапелационен бе Борисов по тематиката.

Той уточни, че прави чест на БФС за подаването на оставките им след расисткия скандал поради мача Англия-България. „ Сега ще си изберат ново управление и се надявам да извърнат внимание на детско-юношеския футбол. Ние можем да помогнем за детско-юношеския футбол и за това да се дадат вероятности за развиване. Всичко останало си е работа на футболните хора “, уточни още министър председателят.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР