Протестите на медицинските сестри стигнаха нов етап - в сряда

...
Протестите на медицинските сестри стигнаха нов етап - в сряда
Коментари Харесай

Медицинските сестри стигнаха и до барикада в МЗ

Протестите на медицинските сестри стигнаха нов стадий - в сряда те блокираха за малко кръстовището пред постройката на Министерството на здравеопазването в столицата, а по-късно се барикадираха в кабинета на министър Кирил Ананиев. След това обаче склониха да одобряват най-малко за месец новата порция обещания на Министерство на здравеопазването за растеж на възнагражденията им и усъвършенстване на изискванията на труд.

По обяд сестрите излязоха на следващия си митинг, подкрепени и от лекарите специализанти, а техни представители влязоха за диалози с министър Ананиев. Специалистите по здравни грижи оповестиха, че не имат вяра, че 200-те млн. лева растеж на бюджета на здравната каса за лечебни заведения следващата година ще отидат главно за растеж на заплатите им, както обеща Ананиев. На срещата министърът още веднъж се е зарекъл, че следващата година ще има по-строги правила, с които да се подсигурява, че парите в лечебните заведения ще се разпределят по-справедливо. Това обаче не е удовлетворило сестрите и 7 от тях останаха в кабинета на министъра. Оттам те написаха на протестиращите пред постройката, че остават в Министерство на здравеопазването, до момента в който настояванията им не бъдат изпълнени. " Не желаеме оставката на министъра, желаеме той да работи ", е споделила уредникът на митингите Мая Илиева на друга здравна сестра извън.

След 2-3 часа в Министерство на здравеопазването, сестрите излязоха и оповестиха, че са получили увещание от министъра, че гаранциите за по-добри хонорари и условия на труд ще бъдат написани в преходните и заключителни разпореждания на Закона за бюджета на НЗОК за 2020 година, а също и че ще стартират засилени инспекции по лечебните заведения за това дали се съблюдава трудовото законодателство, т.е. по какъв начин се заплащат ексклузивен труд, стаж и на какъв брой щата действително работят сестрите за възнагражденията си и по какъв начин се разпределят парите за хонорари. " Бяхме решили в действителност да останем вътре, само че има положителната воля нещо да се случи. Заплатите са все по този начин оскъдни, рецесията се задълбочава, сътрудници напущат, едвам връзваме графиците ", изясни Веселина Ганчева, една от протестиращите сестри. Законът би трябвало да е реалност до месец.

 

НОРМАТИВ

Идеята на Министерство на здравеопазването е в Националния рамков контракт да се запише експлицитен текст, който указва, че не по-малко от 50% от средствата за болнична помощ са планувани за хонорари, а законово да се уреди спазването на груповия трудов контракт на всички места. В момента на работодателите се разрешават изключения и заложената в него заплата от 950 лева за медицинските сестри всеобщо не се съблюдава. Нормативно ще се уредят и наложително съответни съотношения сред възнагражденията на експерт по здравни грижи и доктор.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР