Протестите на майки на деца с увреждания станаха неизменен коректив

...
Протестите на майки на деца с увреждания станаха неизменен коректив
Коментари Харесай

Вечерни новини: Квотите за наемане на хора с увреждания остават, Саудитска Арабия на път да признае, че Хашоги е умрял при разпит

Протестите на майки на деца с увреждания станаха неизменим коректив на работата по законопоректа за лицата с увреждания в това число и при съвещанието на тристранката във вторник

© Цветелина Белутова Още по тематиката
Вечерни вести: Търговският указател може отново да спре, " Джи Пи " отхвърли втора поръчка

И още: Българска социалистическа партия внесе избор на съмнение за здравния модел; Меглена Плугчиева сменя Берн с Подгорица; Политическата неустановеност в Германия пораства
15 окт 2018
Вечерни вести: Борсите потънаха, по какъв начин страната ще финансира религиите

И още: Ryanair стартира полети сред София и остров Крит, ЦСКА ликува: " Емблемата е наша! ", a " Союз " се приземи спешно
11 окт 2018 Над " Джи Пи груп " няма политически и стопански чадър, а компанията ще търси правата си в съда - това съобщи във вторник изпълнителният шеф на строителната компания Владимир Житенски в изявление за " Нова телевизия ", откакто в медиите изтече информация, че прокуратурата проверява физическо лице, обвързвано с компанията, за пране на пари. На ДАНС е предоставено да откри всички механизми на финансирането на европейските планове, по които работи компанията, а по думите на основния прокурор " парите са усвоявани от свързани лица и свързани компании ". През последните няколко дни " Джи Пи груп " се отхвърли от основни инфраструктурни планове.

На този декор във вторник пристигна и информацията от Столичната община, че се приключва състезанието за реорганизация на площад " Света Неделя ". Предстои да се разгласи нова процедура с изменени условия, които ще включват анонимност и акцент върху опита на претендентите, а не върху финансовите параметри. Дотук се стигна откакто Камарата на архитектите в България на два пъти упорства за смяна на изискванията, които те правят оценка като дискриминационни.

НАЙ-ВАЖНОТО

Квотите за наемане на хора с увреждания остават

Макар и в леко ревизиран вид, условието бизнесът да наема избран брой хора с увреждания остава и в модифицираната версия на Закона за хората с увреждания. Във вторник планът мина пред тристранния съвет с частична поддръжка, а в сряда би трябвало да бъде гласуван и в Министерския съвет. Текстовете плануват отговорности за всеки шеф, който има от 50 до 99 чиновници, да назначи двама с трайно увреждане, а в случай че чиновниците са 100 или над 100 - 2% от средносписъчния им състав би трябвало да са хора с увреждания. Глобата за неспазване на това условие е в размер на 30% от минималната работна заплата за страната за всяко незаето работно място от човек с увреждане.

Властите ще бързат с напредването на текстовете към Народното събрание, въпреки и да признават, че този план не е съвършен. На майките от палатковия лагер бе дадено, че законът ще бъде импортиран в Народното събрание на 19 ноември. С него се регламентира и главното им искане - за всеки, който попада в обсега на закона, да има някакъв тип самостоятелна оценка от каква тъкмо помощ се нуждае. Предвиждат се и нови права по Закона за персоналната помощ.

Саудитска Арабия се приготвя да признае, че журналистът Хашоги е умрял при разпит

Саудитска Арабия приготвя отчет, с който ще признае, че саудитският публицист и отстъпник Джамал Хашоги е починал при разпит, който се е развил по неочакван метод, а същинската цел е била да бъде похитен от Турция. Това настояват двама неназовани източника пред CNN. Според единия от тях заключението евентуално ще бъде, че интервенцията в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул е осъществена без позволение на управляващите в Рияд и че на забърканите ще бъде потърсена отговорност. Другият добавя, че отчетът към момента се приготвя и нещата може да се трансформират.

Това съответствува с версията, упомената от американския президент Доналд Тръмп, че убийците може да не са имали позволение от Рияд, което дава опция на саудитските управляващи да се разграничат от обвиняванията.

ЦИТАТ НА ДЕНЯ

Сатанизират ни по този метод и диалогът ще продължи в съда. Винаги сме спазвали законите в тази страна. Определени групи от хора, които имат избрани ползи, ни сатанизират и ни вкарват в режим на карантина, изолират ни. "

Владимир Житенски, един от притежателите на " Джи Пи груп ", изяснява пред " Нова телевизия " за какво компанията се е отдръпнала от градежа на тунела " Железница ", както и от ремонта на трасето на трамвай № 5

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

Европейските водачи се срещат за Brexit в сряда

Европейските водачи се срещат в сряда и това ще бъде една от последните благоприятни условия за реализиране на съглашение за Brexit, преди Англия да напусне Европейски Съюз. Висши представители в Брюксел обаче предизвестяват, че вероятността за излизане без договорка е " по-възможна от всеки път ".

Обединеното кралство би трябвало да напусне Европейски Съюз през март и очакванията са, че в сряда европейските водачи ще решат, че е реализиран задоволителен прогрес, с цел да се насрочи среща през ноември, която да завърши изискванията по Brexit. Тези упования обаче претърпяха провал в неделя поради блокажа по въпроса за ирландската граница.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Най-тежките наводнения във Франция от 100 години взеха жертви

Най-малко 12 души починаха в най-сериозните наводнения и стихии за последните повече от 100 години в няколко обитаеми места в Югозападна Франция. В края на предходната седмица над региона за няколко часа се изляха дъждове в количество като за няколко месеца. Това рисково увеличи равнището на реките, а доста хора трябваше да бъдат евакуирани с хеликоптери от покривите на здания. Първоначално френското вътрешно министерство заяви за 13 починали в департамента Од. После броят беше свален до 10 и най-после поправен до 12. Река Од, която протича през Треб и Каркасон, е измежду реките, които са повишили най-вече равнището след проливните превалявания. В региона не е имало такова наводняване от 1891 година, разгласи френската организация, която следи рисковете от наводнения.

Фотограф: Jean-Paul Pelissier

ЕДНО КЪМ ЕДНО

България е първа в Европейски Съюз по брой на хората в риск от беднотия, като 38.9% от популацията от нас е застрашено от бедност или обществено изключване, сочат данни на Евростат за 2017 година На второ място в Европейски Съюз по този неприличен индикатор е Румъния (35.7%), следвана от Гърция (34.8%). Същевременно общият брой на хората в риск от беднотия или обществено изключване в Европейски Съюз е намалял през предходната година.

ПРОЧЕТЕНО ДРУГАДЕ

Два от горелите тютюневи хранилища в Пловдив ще станат жилищни здания с магазини и гаражи

Тютюневи хранилища Пловдив тютюн склад изгорели хранилища

Фотограф: Георги Кожухаров

Два от горелите през 2016 година тютюневи хранилища в Пловдив са на път да бъдат реставрирани и превърнати в жилищни здания с магазини и подземни гаражи. Това е дало отговор Министерството на културата на въпрос на " Дневник " за ориста на постройките. През март тази година министерството е съгласувало абстрактен план на притежателя на складовете - монументи на културата, за " реституция, консервация и реорганизация " и превръщането им в жилищни здания.
Проектът планува фасадите на складовете да бъдат непокътнати и реставрирани, а вътрешните им елементи - демонтирани. Собственик на двата склада е сдружението " Р.И.П.А. ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР