Протестиращите срещу кандидатурата на Иван Гешев искат нова процедура за

...
Протестиращите срещу кандидатурата на Иван Гешев искат нова процедура за
Коментари Харесай

Протестът срещу Гешев поиска нов избор за главен прокурор

Протестиращите против кандидатурата на Иван Гешев желаят нова процедура за избор основен прокурор. Те приканиха депутатите да извърнат внимание на направените от тях оферти за смяна на Закона за правосъдната власт, чиято цел е по-широк кръг от цивилен институции и организации да могат да издигат претендент за най-висшия държавен обвинител.
Това стана ясно по време 5-ия " Марш за право и независимост ", чиято цел е промени в прокуратурата, проведен от Инициатива " Правосъдие за всеки ". Стотици хора се събраха пред Народното събрание и за малко блокираха придвижването пред постройката, скандирайки " Гешев е срам ", " Мафията вън " и " Свобода ". Маршът мина през така наречен триъгълник на властта сред Народното събрание, президентството и Министерския съвет.

Демонстрантите още веднъж разкритикуваха препоръчаната от прокурорите кандидатура на Иван Гешев и приканиха партиите в Народното събрание да се намесят в процедурата. Те упрекнаха Гешев, че нямал нито едно сполучливо дело с влезнала в действие присъда против огромен предприемач, олигарх, политик или магистрат, които основават корупцията у нас.
" Защо устояваме 30 години най-голямата система от прокурори в Европа? В България има максимален брой прокурори на глава на популацията, а се оказва, че няма нито един различен заслужен претендент за основен прокурор. Оказва се, че това е единственият човек, който може да отговори на упованията на настоящия основен прокурор и прокурорската гилдия във Висш съдебен съвет за справяне в битката с престъпността ", сподели ръководителят на " Правосъдие за всеки " Велислав Величков.

По думите му депутатите съзнателно протакват разглеждането на предложенията за законови промени, с цел да бъде определен Гешев, а възможните нови правила да важат за наследника му след 7 години. " Готови ли сме да чакаме 7 години за идващия основен прокурор? ", попита риторично Величков, а тълпата му отговори единомислещо " Не! ".
Той предизвести партиите, че в навечерието на идните локални избори ще разгласи кои парламентарни обединения са отказали да прегледат предложенията за по-конкуретен и обективен избор на основен прокурор.

" Нека всички жители да знаят кои партии отхвърлят да се занимават с най-важните въпроси в страната – по какъв начин се избира държавният обвинител, от който зависи прекъсването на кражбите, измамите, злоупотребите с евросредства, корупцията в страната, а оттова приходите на хората, заплатите и пенсиите ", сподели ръководителят на гражданската самодейност.
Протестът прикани депутатите да сравнят метода на избирането на български основен прокурор с този в Европейския съюз.
" Нека сравнят това, което се случи на надпреварата за европейски основен прокурор, през какъв брой сита мина румънката Лаура Кьовеши, с цел да заеме справедливо този пост, и дано го сравнят с това, което се случва тук. Нека си зададат въпроса какво е Кьовеши и какво е Гешев, къде има избор и къде има предопределение ", съобщи Величков.
Според протестиращите на Народното събрание не би трябвало да написа " Съединението прави силата ", а " Страхът прави слабостта ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР