Протестиращите се събират на пропалестинско шествие в столицата на САЩ.

...
Протестиращите се събират на пропалестинско шествие в столицата на САЩ.
Коментари Харесай

Хиляди протестираха във Вашингтон и Лондон с призиви за спиране на огъня в Газа, протест в Тел Авив поиска оставката на Нетаняху

Протестиращите се събират на пропалестинско шествие в столицата на Съединени американски щати. Снимка: АП

Хиляди хора демонстрираха през вчерашния ден във Вашингтон и Лондон в поддръжка на палестинското население в линията Газа, като приканиха за " неотложно " преустановяване на огъня и разкритикуваха поддръжката, която Съединени американски щати и Англия оказват на Израел. Междувременно хиляди израелци излязоха на улиците на Тел Авив с искане за оставка на Нетаняху

Развявайки палестински флагове, доста от тях носещи обичайни арабски куфии, хиляди хора, по-голямата част от които младежи, се събраха в центъра на американската столица на 99-ия ден от войната сред Израел и ръководещото в линията Газа ислямистко придвижване " Хамас ". Участниците скандираха " Незабавно преустановяване на огъня! " и държаха плакати с надписи " Свобода за Палестина " и " Оставете Газа да живее, спрете финансирането на геноцида ". На трибуната няколко американци от палестински генезис, свързани с линията Газа, разгорещено описаха за ориста на своите близки, убити или ранени на палестинската територия, и приканиха администрацията на президента Джо Байдън да спре военната и финансовата поддръжка за Израел.

" Президентът Байдън може елементарно да спре тази полуда ", като окаже напън върху израелския министър председател Бенямин Нетаняху, съобщи един от тях под одобрителни възгласи. Някои от протестиращите скандираха лозунга " От реката до морето Палестина ще бъде свободна ", който критиците поясняват като апел за унищожаване на Израел, отбелязва Ройтерс.

В същото време в Лондон се организира седмата проява в поддръжка на популацията на линията Газа от 7 октомври насам.

Междувременно няколко хиляди стачкуваха в Тел Авив и поискаха оставката на премиера Бенямин Нетаняху, обвинявайки държавното управление му, че не прави задоволително, с цел да върне вкъщи заложниците, които " Хамас " към момента държи в линията Газа, съобщи ДПА. Протестът се организира в навечерието на стотния ден от началото на войната в Газа, провокирана от най-тежкото кръвопролитие в историята на Израел, осъществено от " Хамас " и други екстремистки групировки. На 7 октомври предходната година те убиха към 1200 души в израелските гранични региони покрай Газа и отвлякоха към 240 души в палестинския анклав.

В отговор Израел подложи Газа на обстрел и стартира сухопътна атака в линията. По време на прекратяването на огъня през ноември 105 заложници бяха освободени в подмяна на 240 палестински пандизчии, само че от този момент има малко признаци на вяра за фамилиите на към момента арестуваните. Близо 24 000 палестинци починаха по време на акцията на Израел за елиминиране на " Хамас " от Газа, по данни на здравните управляващи в следения от ислямистката група анклав.

Популярността на Нетаняху внезапно спадна след всеобщите убийства на 7 октомври, като израелската общност го упрекна, че не е подготвил задоволително добре силите за сигурност за сходна офанзива. Опитът на Нетаняху, който оглавява държавна коалиция, включваща ултрарелигиозни и крайнодесни партии, да прокара извънредно противоречива правосъдна промяна също провокира вълна от всеобщи митинги предходната година, напомня ДПА.

Инфо: Българска телеграфна агенция

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР