Протестиращите енергетици и миньори отказват да се срещнат с министъра

...
Протестиращите енергетици и миньори отказват да се срещнат с министъра
Коментари Харесай

Протестиращи отказаха среща с властта, има призиви за гражданско неподчинение

Протестиращите енергетици и миньори отхвърлят да се срещнат с министъра на енергетиката Румен Радев в административната постройка на Топлоелектрическа централа „ Марица изток 2 “.

Той насочи покана за 13:00 часа. Протестиращите не престават блокадата на автомагистрала „ Тракия “ и на Подбалканския път в региона на Гурково и  декларират, че няма да правят отстъпка от настояванията си.

„ Категорично – не. Среща, някой, в случай че желае да ни види, някой, в случай че желае да беседва с нас – тук. Предлагам на министъра да отворят автомагистралата – да спре тук. Ако решат – ние ще допуснем да разрешат на министъра да спре тук “,  заявиха протестиращи на блокадата при Гурково.

От синдикатите също дефинираха срещите с властта като безпредметни. Пред Нова тв президентът на КНСБ Пламен Димитров разгласи, че в случай че през днешния ден държавното управление внесе териториалните проекти, които бяха признати с редакции на изключително съвещание в петък,
то среща с премиера и синдикатите е безпредметна.
По думите на Димитров „ в случай че напрежението не се канализира с действителни стъпки, може да се стигне до още по-голяма ескалация “.

В същото време в обществените мрежи се появи апел за присъединение към митингите на енергетиците с апел за гражданско непокорство. Един от
основателите е Сърнела Воденичарова
от Общонародна самодейност за мир и неутралитет, уредници на „ Похода за мир “ и на самодейността за събиране на подписи за народен референдум „ България за мир и суверенитет “.

В известието, което е публикувано в групи като „ Свободна и мирна България “ и „ България “ се приканва за „ нова кръв “ и „ рамо “ в поддръжка на момента, който е избран като „ исторически “.

Започнаха опити за яхване на блокадата от ГЕРБ. Кметът на Стара Загора е обикалял на платформа и е говорел нещо за отбрана на ТЕЦ-а. Но не и за оставка “, се показва в апела.

Посочва се също, че не става въпрос за протестни дейности, а за гражданско непокорство.

Много ли сме, няма да могат да го задушат. Няма да могат да го обяздят и обезопасят.
Искаме нещо същинско да се случи в тая страна. Ето го – в алените кръгчета на картата. Отиди там!
Това е, с което можеш да окажеш помощ най-вече на Родината в този момент, се показва още в апела.

Втори ден продължава блокадата на енергетици на автомагистрала в региона на Стара Загора.

Хората желаят до 2030 година въглищните централи да не бъдат затваряни, като това бъде написано в документ от държавното управление, както и да стартират незабавни договаряния с Европейската комисия, в които да бъдат включени синдикалните организации.

Вчера държавното управление съобщи, че централите ще работят до 2038 година, както и че ще бъдат изплатени 36 заплати на искащите да се преориентират към друга специалност.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР