Протестиращи в Киргизстан превзеха сградата на парламента в столицата Бишкек,

...
Протестиращи в Киргизстан превзеха сградата на парламента в столицата Бишкек,
Коментари Харесай

Демонстранти превзеха сградата на парламента в Киргизстан, има ранени |

Протестиращи в Киргизстан превзеха постройката на Народното събрание в столицата Бишкек, оповестява Би Би Си. Причина за ескалацията на напрежението в страната са резултатите от извършените в неделя парламентарни избори, които съгласно стачкуващите са фалшифицирани.

След няколко часа конфликти с полицията, група стачкуващи съумя да щурмува постройката, в която с изключение на парламент се обитава и администрацията на президента.Според формалните източници в страната, по това време тя е била празна.

В киргизки медии се появиха фрагменти, на които се виждат счупени мебели и разпръснати стъкла. Малко по-късно вътре избухна и пожар. 

Полицията употребява водни оръдия, сълзотворен газ и шумови гранати, с цел да разпръсне протестиращите. Съобщава се за минимум 120 ранени, половината от които са служители на реда, написа Би Би Си.

Малко по-късно протестиращите освободиха от пандиза някогашния президент на страната - Алмазбек Атамбаев, както и някогашния министър председател - Сапар Исаков. Той беше отпред на държавното управление сред 2017 и 2018 година, само че беше наказан за корупция.

Протестите в страната започнаха през вчерашния ден сутринта на един от централните площади в Бишкек. В него се включиха представители от над 10 партии, които не съумяха да влязат в Народното събрание.

Според резултатите от 16 партии, участващи в изборите, в Народното събрание влизат 4, като три от които са свързани с президента Соорнбай Жеенбеков. Според протестиращите, групи, близки до президента, са купували гласове, както са и заплашвали гласоподаватели.

Голяма част от опозицията се сплоти и изиска отменяне на резултатите.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР