Протестиращи под лозунга Black lives matter във Великобритания поискаха

...
Протестиращи под лозунга  Black lives matter във Великобритания поискаха
Коментари Харесай

Искат да свалят паметник на Ганди - и той се оказа расист

Протестиращи под лозунга " Black lives matter " във Англия желаеха да бъде свалена статуята на водача на индийското националноосвободително придвижване Махатма Ганди (1869-1948), конфигурирана в град Лестър. Според осведомителна организация ПТИ, съответната петиция към този момент е събрала повече от 5 000 подписа, предава БГНЕС. 
Движението за срутване на монументи, обвързвано, съгласно протестиращите, с идентичността на " расисти и търговци на плебеи ", засегна и Индия: имигранти от тази страна поддържаха петиция за събарянето на паметника на някогашния английски министър председател Чърчил (1874-1965), който, както е известно, е служил като офицер в английска Индия. Те също по този начин предизвикаха петиция за събарянето на две скулптури на " завоевателя на Индия " полковник Робърт Клайв (1725-1774) в Шрусбъри и Лондон.
Искането обаче за унищожаване на паметника на Ганди, който протестиращите нарекоха „ расист “, пристигна като изненада за живеещите във Англия индийци. Докато последователите на придвижването BLM в Лестър към момента събират подписи, в Лондон към този момент започнаха да работят: надписът „ расист “ към този момент се появи на статуята на Ганди в английската столица.
Статуята е следващата във Англия, взета на мушка от деятели от митингите против расизма по отношение на убийството на негър американец в Минеаполис при задържането му от полицията. Британката Кери Пангулиер от град Дарби в Средна Англия стартира събирането на подписите за премахването на статуята на Ганди в Лестър. Именно тя дефинира за „ расист и фашист “ духовния лидер на индийското придвижване за самостоятелност, което довежда през 1947 година до края на английското господство в страната
В онлайн петиция индийският герой за самостоятелност е наименуван " фашист " и " полов див звяр ". Причината са фрагменти от писма на Ганди, които той е писал от Африка.
Дейностите на Ганди са тясно свързани с този континент - той е живял в Южна Африка повече от 20 години, където стартира политическа активност, образува концепцията за реализиране на самостоятелност с ненасилствени средства и даже основава общността „ Фермата на Толстой “ (Ганди се възхищава на концепциите на съветски писател). Той написа писма от там, доста от които са оповестени. Сега обаче деликатни читатели на персоналната преписка на Махатма откриват, че в нея се срещат изречения като „ примитивни кафри (африканско племе) “, „ диви африканци “ и така нататък Цитатите, постоянно извадени от подтекста, се оказват задоволителни, с цел да се упрекна Ганди в расизъм.
Петицията беше призната. Общинският съвет на Лестър съобщи, че документът ще се преглежда като част от по-широк обзор на статуите на града, имената на улиците и просветителните институции, който се организира в цяла Англия, с цел да се разпознават тези, които припомнят за английската търговия с плебеи и колониалното минало.
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР