Протести в Габрово са насрочени за този час. След снощното

...
Протести в Габрово са насрочени за този час. След снощното
Коментари Харесай

Предстои трети ден на протести в Габрово след сблъсъци и подпалени къщи снощи

Протести в Габрово са планувани за този час. След снощното неодобрение в града, което прерасна в конфликти, вицепремиерът Томислав Дончев беше безапелационен, че решаването на проблемите в града няма да е задоволително единствено с усмиряване на напрежението. Кметът на града разгласи, че има хора с наложени санкции, достигнали до 10 000 лв., които и до този миг не са събрани. Каква е обстановката в града в този момент онлайн от Десислава Петкова.

Хората в Габрово стартират да се събират за третия си следващ митинг. Те упорстват ромите, които са приходящи в Габрово, незабавно да изоставен града. Става ясно, че ще бъде образувана междуведомствена комисия от локална власт и институции, която ще се занимае с този въпроси. Днес в Габрово има засилено полицейско наличие. Вицепремиерът Томислав Дончев и кметът на града Таня Христова приканиха за успокоение.
 Шефът на полицията в Габрово подаде оставка Шефът на полицията в Габрово подаде оставка
Директорът на полицията в Габрово подаде оставка. За нея настоя министър председателят Бойко Борисов след митингите и напрежението в града в последните дни. Остав...

Габрово продължава да бъде под полицейска обсада и през днешния ден, откакто късно нощес протестиращи възпламениха две къщи населявани от роми. В постройките не е имало хора, само че къщите са изцяло унищожени.
Христо Терзийски - шеф Главна дирекция " Национална полиция ": По време на шествията се обособиха групи от млади жители, които нарушаваха публичния ред, изразяващи се в мятане на камъни, на бомбички, слагане на маски на своите лица за неразпознаването им.
Заради ескалацията на напрежение роми, живеещи в града, напущат домовете си. Вицепремиерът Томислав Дончев увери,че за опазване на публичния ред са подхванати ограничения без оглед на етническия генезис.
Томислав Дончев -вицепремиер: Хората са гневни. От чувството на някои групи в обществото, че имат повече права от другите. От злоупотребите със обществени заплащания. Както ми споделиха десетки жители: Тия обществени помощи ги плащаме ние. И за това трябват ограничения, незабавно след въдворяване на мира на територията на общината.
Кметът на Габрово прикани хората да запазят успокоение.
Таня Христова - кмет на Габрово: Още един път декларирам пред всички габровци: не заселвам роми. Нито желая, нито пълномощия за сходен акт. Проблемът с ромите не е проблем единствено на Габрово. Проблемът е на цялата страна. Има 4-5 месеца до локалните избори. Призовавам партиите да не се заиграват с етническия мир, тъй като границата е доста тънка и рискова.
На изключително съвещание Общинския съвет в Габрово беше осведомен с подхванатите ограничения от институциите като събарянето на къщите, засиленото полицейско наличие по отношение на изключителната обстановка в града.
 Стигна се до конфликти сред протестиращи и жандармерия в Габрово (ВИДЕО) Стигна се до конфликти сред протестиращи и жандармерия в Габрово (ВИДЕО)
Напрежението в Габрово ескалира довечера. Стигна се до конфликти сред жандармерия и протестиращи. Сред ранените има и двама публицисти, отрязавали с...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР