Протестът ще бъде ефективен, а основната причина е, че в

...
Протестът ще бъде ефективен, а основната причина е, че в
Коментари Харесай

Медиците от Спешната помощ излизат на протест в сряда frognews.bg

Протестът ще бъде ефикасен, а главната причина е, че в незабавните центрове от 10 години насам заплатите не са обновени, както и средствата за прехрана на самите центрове. Медиците упорстват категорията на техния труд да бъде приравнена към тази на служителите на реда и пожарникарите, с които те си партнират при изключителни обстановки.

 

Спешните медици желаят изключителният труд да се изплаща ежемесечно, нощният труд да бъде минимум 2 лева на час, ваучерите за храна да станат по 150 лева месечно, а на работещите в отдалечени региони да се изплащат пътни разноски. Декларация с настояванията е изпратена до президента, Министерския съвет и всички политически сили с посланичество в новия 48-и парламент. Сред настояванията на работещите в незабавните центрове е главната месечна заплата на доктор там да бъде 2600 лева, на фелдшер - 1800 лева, на мед. сестра - 1650 лева, на водач на кола за спешна помощ и на парамедик - 1400 лева

 

„ Най-активно в митинга се включват медиците от центровете в Североизточна България, регионът с рекордно ниски приходи, освен за страна, а и в Европа “, прецизира Красимир Митов - ръководител на народен профсъюз „ Защита “.

 

„ Наш приоритет е освен заплащането и приходите в опазването на здравето, а проблемите в тази област като цяло. Сега обаче се фокусираме особено върху центровете за незабавна здравна помощ. Битката ни в областта на опазването на здравето е от дълго време. Миналата година започнахме серия от митинги, тъй като по време на Covid пандемията за несъмнено време бяха спрени добавките на здравните служащи, работещи на първа линия.

 

Тогава организирахме отново митинги и заплащанията бяха възобновени. През лятото на 2021г. работещите в незабавните центрове бяха излъгани, че главните им заплати ще бъдат увеличени с 40%. Бюджетът бе обновен, само че обещанията не бяха изпълнени. Това сътвори извънредно огромно напрежение, тъй като с изключение на обещания, нито едно от настояванията ни не е задоволено. “

 

На 17 октомври здравният министър Асен Меджидиев свика работна среща на членове на Надзорния съвет на Наоционалната здравноосигурителна каса /НЗОК/ и Българския лекарски съюз /БЛС/, както и представители на управлението на Министерството на здравеопазването, поради възходящото напрежение в бранша, обвързвано с възнагражденията на медицинските експерти.

 

На нея министърът предложи да бъде направено нарастване на цените на клиничните пътеки, само че присъстващите не съумяха да реализират консенсус за прецизен процент  на нарастването, което евентуално ще бъде сред 12-20%. Средствата ще бъдат преразпределени от остатъка във фонда, а с цел да влезе в действие нарастването, ще бъде подписан и нов анекс.В края на септември Министерският съвет взе решение да отпусне спомагателни средства в размер на 9,8 млн. лева по бюджета на Министерството на здравеопазването за тази година.

 

Тогава служебният здравен министър Асен Меджидиев уточни, че изплащането ще стартира от 1 октомври и до края на годината на медиците от незабавните медицински центрове ще бъде отпуснато в допълнение заплащане сред 600 и 150 лева според от длъжността.

 

Целта на гласуваните средства е да бъде възстановено заплащането до равнищата, когато медиците в Спешната помощ получаваха добавки за лекуване по време на пандемията. Въпреки тези старания на служебното държавно управление, до трайно решение на казуса може да се стигне само в случай че нарастването бъде заложено в идващия държавен бюджет и то с решение на Народното събрание. Затова и митингът на медиците остава в действие – навръх 19 октомври, Денят на св. Иван Рилски, който медиците означават от 1995 година насам и като Ден на българския доктор.

 

„ Сега ще избираме сред празника и митинга за личните си ползи, тъй като на този ден Лекарският съюз по места провежда тържества – споделя Красимир Митов. – Но това въпреки всичко е изборът на тези хора – дали да защитят личната си идея, или да отидат, да ги почерпят за 20 лв. и след това една година да им събират членски импорт. Дали е постоянно или служебно, България не е останала без държавно управление. Тези управници не желаят да седнем на една маса и да се разберем по посочените проблеми – какви пари, по какъв начин ще се разпределят и дали въобще ще се разпределят. Тъкмо това най-силно нервира хората, които взеха решение на празника си да излязат на митинг, с вярата, че в този момент гласът им ще бъде чут от партиите, които влизат в новия парламент. “
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР