Протестът: Достоен живот! По-високи заплати! Оставка! Бебе Мартин на протеста,

...
Протестът: Достоен живот! По-високи заплати! Оставка! Бебе Мартин на протеста,
Коментари Харесай

Протестът се разраства с ново искане: Смяна на системата

Протестът: Достоен живот! По-високи заплати! Оставка! Бебе Мартин на митинга, мама и тати желаят естествен живот Протестиращи стопираха придвижването към Гърция и Турция с жива верига Пловдивчани на митинга: Вече не устояваме да ви устояваме

С химна на Република България стартира националният митинг през вчерашния ден. Той към този момент не е единствено против високите цени на горивата и отношението на ръководещите към майките на деца с увреждания, а за промяна на системата. Участници в митинга на площад " Александър I Батенберг " развяха трикольорите, скандирайки " Оставка " и " Сърце, душа за България ".

Шествието в София потегли в 13 часа от Народното събрание, продължи по бул. „ Цар Освободител ” до Министерския съвет и оттова през булевардите „ Дондуков ”, „ Васил Левски ” и " Цар Освободител ” към Орлов мост. Там към митинга се причислиха хора от Враца, Пловдив, Пазарджик, Перник.

Акцентите на шествието в столицата бяха четири. Паралелно с този на майките на деца с увреждания се организираха още два с искане за оставката на държавното управление и един за независимост на вероизповеданието.

Недоволството е против цените на горивата, против стандарта на живот и против ръководството.

Освен оставката на кабинета протестиращите в София упорстват за промени в Конституцията и избори за Велико национално събрание; мажоритарна система; понижаване на депутатските заплати. Протестиращите желаят необлагаем най-малко за лицата с приходи под 800 лева и диференцирана Данък добавена стойност ставка (12% за храни, 10% за медикаменти, 8% за учебници).

По тематиката с горивата настояването е страната да записва и ръководи акцизни хранилища във всички административни области за либерализиране на пазара, който сега е доминиран от „ Лукойл ”.

Колони от коли затвориха пътища към част от граничните пунктове. Шествия се насочиха към границите ни с Румъния, Гърция и Турция. 400 автомобила от Шумен изцяло блокираха Автомагистрала " Хемус " при пътен възел " Белокопитово ". Автоколона от Добричко потегли към границата с Румъния при Кардам.

Десетки коли се събраха пред спортната зала в Габрово, след което се разделиха на два лъча - пешеходен и автопоход. В Монтана шествието блокира няколко бензиностанции, с цел да продължи по основния път Е79.

Пътят за Банско беше затворен при Разлог, където имаше конфликт сред полиция и жители. Жители на общините Разлог и Банско пробваха да блокират пътя Симитли - Гоце Делчев. Жители на Петрич и Сандански се пробваха да блокират Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Кулата ".

Ямболии затвориха пътя за Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Лесово ”към Турция с 200 коли и камиони. Друг митинг в района пък опита да блокира Автомагистрала „ Тракия ”.

Десетки протестиращи запушиха изхода на Бургас към автомагистрала „ Тракия ”. 300 протестиращи развяха трибагреници по централните улици на Русе.

Около 2000 служители на реда, 1000 от които в София, бяха ангажирани с защитата на митингите в цялата страна. Край София и други огромни градове ще има и спомагателни екипи на жандармерията. Пред Народното събрание и Министерски съвет ще има засилено полицейско наличие.

На някои места блокадите подсетиха за гладната зима на 1997 година, когато дни наред хората не напуснаха барикадите, непристъпни даже за фамилии, пътуващи с дребни деца.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР