Протест пред Спешното отделение на Врачанската болница тази вечер.Хората настояват

...
Протест пред Спешното отделение на Врачанската болница тази вечер.Хората настояват
Коментари Харесай

Простест пред болницата във Враца - от възмущение, безсилие и нетърпимост след случая с починалата жена

Протест пред Спешното поделение на Врачанската болница довечера.

Хората упорстват за смяна в здравната система - омерзени и скандализирани са от това, което се вижда във видеото, публикувано в обществените мрежи, където майка гасне пред очите на невръстното си дете на регистратурата в болничното заведение, до момента в който от нея се изискват разнообразни документи.

В памет на умрялата 43-годишна жена жителите възпламениха свещички пред постройката на Спешното поделение. Стигна се и до ескалация на напрежението, в опит протестиращите да нахлуят в незабавно приемно поделение, само че полицията ги спря.

Хората упорстват и за оставка на шефа на болничното заведение. Пред камерата на Българска национална телевизия възмутени жители описаха персонални образци за това какъв брой са недоволни от здравното обслужване.



Продължава следствието за гибелта на дамата в незабавното поделение във Враца. Разпитани са очевидци и близки на умрялата. Иззета е здравната документи от МБАЛ - Враца, видеозаписи от незабавното поделение, както и трудови контракти и длъжностни характерности на чиновници.

Предстои да бъде изработен подробен разбор на всички признати и отработени повиквания на телефон 112, които са били получени от Центъра за незабавна здравна помощ.

Според Николай, който живеел с Миглена и сина й на фамилни начала от незабавния център са отказали да изпратят кола за спешна помощ.

Казаха ми, че щом съм в границите на града, по-добре да я докарам аз. Попитаха ме дали е в кондиция, споделих да, тя се движи обаче,...ми докарайте я вие. При което незабавно затворих телефона и я закарах в незабавното.



От Спешния център не считат за отвод отговора, който са дали на мъжа - да докара дамата в болничното заведение, щом тя е в границите на града.

По системата на 112 няма подобен диалог, че е отказана изпращането на кола за спешна помощ със подобаващ екип. Той диалогът, се прави с цел да се прави триаж, с цел да се реши какъв екип да бъде изпратен, долекарски, лекарски, реанимационен и по този начин. И той ще ти изпратите ли кола за спешна помощ или аз да дойда, след което ми добре, докарайте откакто сте в границите на града, сподели доктор Иван Станьов - ординатор в ЦСМП - Враца.

Според шефа на РЗИ Враца инспекцията би трябвало да стартира от сигнала на незабавния тел. 112.

Ще стартира тази инспекция от това дали е имало повикване при незабавен център, дали са се отзовали, сподели доктор Орлин Димитров - шеф на РЗИ Враца.

След като Николай е откарал с персоналния си автомобил дамата и детето й, почнали документалните процедури.

5-годишното дете, което остана без майка, няма да бъде настанено в обществена институция.

Попечители са бабата и дядото, т.к. Николай няма брак с майка му. За него ще се грижат той и сестрата на майката.

Предстои да бъде осъществена ексхумация и аутопсия на умрялата жена, с цел да се изготви съдебномедицинската експертиза, която ще откри повода за гибелта.

По случая се чака систематизирана информация и от Изпълнителна организация " Медицински одит " РЗОК - Враца.

Репортер: Мирослава Георгиева
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР