Протест под наслов "Окупация на НС. Всички вън!" се провежда

...
Протест под наслов "Окупация на НС. Всички вън!" се провежда
Коментари Харесай

Протестиращи са блокирали метрото, което не се движи в посока „Младост“.

Протест под наслов "Окупация на Народно събрание. Всички вън! " се организира край постройката на Народното събрание в 12-ия ден от антиправителственото неодобрение в София и в други градове. Протестиращите са спрели придвижването по бул. „ Цар Освободител “ пред постройката на Народното събрание.

Плътен полицейски кордон е оградил постройката на Народното събрание. Няма напрежение и ескалация сред протестиращи и полиция.

Около обед стана ясно и че протестиращи са блокирали метрото, което не се движи в посока „ Младост “. Недоволните скандират „ Не желаеме замяна, желаеме смяна “.

„ Страшно доста полиция, не мога да схвана от какво ги пазят толкоз. Хората си стачкуват, имат право да стачкуват, това е демокрацията. Този политически хайлайф е привършен. Трябва да си подадат оставките. И освен те “, споделят протестиращите.

„ Въпросът е, че би трябвало да се случи безусловно цялостна смяна, не приказваме просто да падне тази корумпирана тайфа, а безусловно всички. Ние нямаме сега потребност от замяна. Имаме потребност от тотална смяна “, безапелационни са те.

„ Потъпкано ми е достолепието! Срамувам се като излезна, аз не съм била дълго време в България, като ме попитат от кое място съм, хората какво знаят за нас “, споделиха пред БНР част от протестиращите.

За да поддържат митинга, в София са пристигнали и плевенчани, чакат се и поданици на Благоевград, Пазарджик и Етрополе. Българи ще стачкуват още в Сидни и Маастрихт.

Очакванията на протестиращите са да се слеят с вечерния митинг пред постройката на Министерския съвет.

Засилено е полицейското наличие в така наречен Триъгълник на властта и пред Съдебната палата. Полицаи са образували кордон пред Министерски съвет. Към обед ситуацията там е спокойна.

Демонстрацията под надпис „ Окупация на Народното събрание. Всички вън “ стартира край Народното събрание сутринта по време на дебата за импортирания от Българска социалистическа партия избор на съмнение в Народното събрание. Организаторите на акцията - професор Велислав Минеков, Николай Хаджигенов и Арман Бабикян, призoваха във Facebook, недоволството от през днешния ден - 12-ия ден на митинги, да премине в гражданско непокорство.

Демонстранти блокираха придвижването по бул. "Цар Освободител " пред постройката на Народното събрание. Протестиращи обявиха пред БНР, че с интерес наблюдават дебатите по вота на съмнение и показаха подготвеност да останат дълготрайно време пред Народното събрание.

Намерението на уредниците е акцията пред Народното събрание да продължи три дни. Оратори на митинга приканиха и за „ блокиране работата на правосъдната система “.

Във Facebook по-късно от така наречен "Отровно трио " анонсираха прекосяването към гражданско непокорство през днешния ден и написаха, че всички, които не могат да пътуват да се усещат свободни да развихрят въображението си и да блокират дейно всяка една държавна активност там, където са. Като естествени точки за блокиране са държавните и общински институции в цялата страна.

„ Блокирайте значими кръстовища, пътища, автомагистрали, гари и летища “, пишат още те в обществената мрежа.

Проверка сподели, че ситуацията на централната гара и автогара в столицата е изцяло спокойна макар апела за гражданско непокорство. И на двете места има малко пасажери, не се вижда и засилено полицейско наличие. Министерство на вътрешните работи няма данни за други блокади на протестиращи в София.

До момента няма информация и за проведени блокади в други градове на страната, сподели Валентина Василева - доброволец към организацията на митингите. „ Към момента е спокойно…Всички чакат оставка на правителството…Има вътрешна организация да не се случат провокации или конфликти, най-малко все още “, уточни той.

От Министерство на вътрешните работи оповестиха по-рано, че са взели нужните ограничения за гарантиране на сигурността в столицата и приканиха протестиращите да работят в границите на закона. Заместник-директорът на Столична дирекция на вътрешните работи старши комисар Антон Златанов прикани: „ Нека се скандира, дано има транспаранти и плакати, само че всичко би трябвало да остане в границите на закона. Министерство на вътрешните работи по тази причина е Министерство на вътрешните работи да опазва публичния ред - да не позволява нарушавания и закононарушения и да обезпечи естествената работа и естественото действие на институциите. Ние сме подхванали нужните дейности по запазване на публичния ред, само че главното, което желаеме да призовем всички е: Запазете митинга кротичък “.

В Пазарджик ситуацията е спокойна, не се чакат проведени блокади на пътища и здания, оповестиха от полицията.

Група протестиращи ще се включат към хората пред Народното събрание в София.

Георги Кацаров, който е един от уредниците, съобщи: „ Няма по какъв начин да излезем един-двама индивида. Липсата на работа, на обществен избор принуди младежите да изоставен града. И защото няма хора, няма и протестиращи – няма кой да пристигна “.

Малобройни прояви имаше пред обед и в Царево, и в Бургас.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР